Suha koža je pogost pojav. Če jo začutite na vašem obrazu, je to lahko posledica letnega časa ali pa se pojavlja celo leto. Ko vaša koža izgubi vlažnost, lahko poči ali se lušči, s tem pa postane vneta ali razdražena. Značilni sta tudi hrapavost ter srbečica. 

naravno olje za obraz

Ko se vaša koža vname ali poči, govorimo o prvih znakih dermatitisa. Razpoke na koži lahko povzročijo naselitev klic, kar vodi do vnetij v obliki bolečih rdečih lis. Če vas ti simptomi opišejo, potem vaša koža verjetno ne proizvaja toliko naravnih olj kot pri drugih in ne bo sposobna zadržati toliko vode, saj zaščitna plast ni tako kakovostna, kot bi morala biti. Pore se odprejo, ker niso dovolj napojene z vodo. Vlaga se nato izgubi v globljih plasteh kože, to pa omogoči bakterijam ali dražilnim snovem neoviran prehod.


Prvi korak pri ravnanju s suho kožo je, da jo primerno navlažimo. Če še nikoli prej niste uporabljali obraznih olj za suho kožo, so tukaj trije moji najboljši razlogi, zakaj bi jih morali:

1. Obrazna olja imajo odlične vlažilne lastnosti. Olja delujejo pomirjevalno, sestavine, ki mehčajo ali pomirjajo kožo in ki pomagajo ohraniti kožo vlažno in prožno. Če imate suho kožo, olja ustvarijo plast na površini kože, ki ujame vodo pod njo.

2. Olja za obraz lahko pomirijo vnetja in razdraženost, ki jih po navadi povežemo s suho kožo. Zaščitna plast, ki jo ustvarijo, prepreči vdor dražilcev, alergenov in bakterij, s tem pa zmanjšuje ali preprečuje razvoj dermatitisa.

3. Suha koža lahko izgleda bolj nagubano, ker ima manj vgrajenih vlažilcev (naravnih olj), vendar pa po nanosu obraznega olja koža izgleda bolj navlažena in manj nagubana. Obrazna olja, pridobljena iz rastlin, vsebujejo dobre spojine, kot na primer polifenole, fitosterole in karotenoide, ki jih presnavlja koža in nudijo lastnosti antioksidantov, ki prav tako preprečujejo nastanek gub.granatno jabolko


Ko izbirate obrazno masko za suho kožo, bodite pozorni na sledeče lastnosti:

• Olja, ki so gostejša imajo visoko viskoznost – običajno v vrhnje plasti kože prodirajo rahlo počasneje. Takšna so avokadovo olje, olje limnanthes albe in olje makadamije.

• Olja, s protivnetnimi učinki – iščite jojobino olje, olje granatnega ali konopljino olje

• Olja, ki so prežeta s protivnetnimi zelišči – te lastnosti vam bodo pomagale pri zdravljenju vnetij na koži. Ko se olja prepojijo z botaničnimi snovmi, se jim na splošno pravi »macerirana« olja. Iščite ognjičevo, korenčkovo ali kamilično olje.

Ko mešate svoje olje za obraz, je dobro da eksperimentirate z različnimi mešanicami olj, dokler ne odkrijete najugodnješega za vašo kožo. Uporabite nekaj kapljic in jih vtirite v kožo na obrazu, po rednem večernem čiščenju in vlaženju. Vaša koža vam bo hvaležna.

Opomba – Samoumevno je, da pred eksperimentiranjem s katerokoli vrsto olja obvezno opravite alergijski test. Čeprav so vse vrste olj varne za uporabo na koži, pa so lahko nekateri ljudje alergični na oreščke in semena ali občutljivi na določena olja, ki lahko povzročajo dermatitis ali alergijske reakcije. Bodite razumni in vedno testirajte nove sestavine, preden jih uporabite pri kakršnikoli negi kože.

 
Nadaljnje branje:

Ali Je Vsak Deodorant Resnično Le – Deodorant?

Zeliščni Tonik Za Lase

O Čiščenju Las

10 Ustvarjalnih Načinov, Kako Uporabiti Aloe Vero