Vzroki za nastanek aken in dejavniki ki stanje še poslabšajo.

mozolji


ŽLEZE LOJNICE 
Te žleze po celem telesu proizvajajo loj ob lasnih mešičkih. V kolikor se ta loj ne izloči se koža zaradi bakterij na tem mestu vname in nastanejo akne. Zamašene pore, koži ne dovolijo da bi dihala. Bakterije, ki so v teh porah so zaščitene pred sončnimi žarki in kisikom, s pomočjo katerih bi bile uničene. Nekateri imajo te žleze še posebej aktivne in posledično večje probleme z nečistočami na koži in aknavostjo.


HORMONI
Moški so zaradi hormonov veliko bolj izpostavljeni pri problemu nastajanja aken, saj pri tem aktivno sodeluje prav moški hormon TESTOSTERON. Prav ti hormoni namreč pripomorejo k nastajanju kreatina in maščobe, kar pa povzroča mašenje por in s tem nastanek aknavosti. 


NEPRAVILNA PREHRANA 
Kot pri mnogih stvareh ima tudi pri koži hrana velik pomen, aken sicer ne bo pozdravila, bo pa pripomogla, z vsemi ostalimi dejavniki, k izboljšanju stanja. Prav tako pa se izogibajte tudi cigaret, alkohola in stresu.


Česa se morate izogibati?
- Čiščenje kože z agresivnimi preparati
- Nanašanje na kožo različnih krem, ki le obljubljajo uspeh 
- Nepravilno stiskanje, ker s tem lahko naredite več škode kot
koristi, saj lahko ob takem stiskanju nastanejo trajne brazgotine
- Nenehno dotikanje kože na obrazu z rokami, saj s tem prenesemo dodatno maščobo in bakterije


Kaj storiti?

V kolikor trpite za blago aknavostjo, si lahko v veliki meri pomagate sami. S pravilnim čiščenjem, predvsem z nežnimi preparati in pravilno uporabi negovalne kozmetike. Seveda, pa v vse to vključite tudi zdravo prehrano, veliko gibanja, pitje veliko tekočine, predvsem navadne vode in izogibanja škodljivim vplivom, kot so: cigareti, alkohol in stres.  Če se stanje ne izboljša ali pri težjih oblikah, poiščite nasvete in pomoč pri dermatologu. 


Akne kot same sicer niso nevarne in niso obravnavane kot bolezen, temveč kot estetska motnja. Nenehno in nepravilno stiskanje in praskanje, pa lahko privede do bolezenskega stanja. Vse to lahko namreč povzroči razna vnetja, infekcije in seveda brazgotine. Nastanejo lahko tudi temnejše lise, ki nam ostanejo na obrazu daj časa.