Alergen sproži alergijsko reakcijo, ki se kaže v prizadetosti zgornjih dihalnih poti (nos in obnosne votline) in spodnjih dihalnih poti (bronhiji in pljuča). Lahko se pojavljajo sezonsko (sezonski rinitis ali seneni nahod in astma) ali čez celo leto (celoletni alergijski rinitis in astma).

Alergije dihal

SEZONSKI ALERGIJSKI RINITIS (SENENI NAHOD)

Povzročajo ga alergije na pelode trav ,dreves in travnih zeli. Kot alergeni se pojavljajo tudi delci rastlin (npr. mačice) in sokovi polomljenih trav. Pelodna zrna so moške spolne celice, velikosti 0,05 mm. Večina se jih ustavi na nosu in očesni veznici, do pljuč ne pridejo. Najbolj alergeni so pelodi vetrocvetk, saj nastajajo v izredno velikih količinah. Veter jih lahko raznese do 10 km daleč. Pelode žužkocvetk prenašajo žuželke, zato jih je manj in so tudi manj alergeni. Pelod se lahko sprime na prašne delce, in ga je mogoče najti tudi izven obdobja cvetenja. 

Glede na koncentracijo peloda v zraku so tudi simptomi razločni. Največ peloda je v zraku zjutraj, ob sončnem in vetrovnem vremenu. Na začetku in na koncu cvetenja ter ob vlažnem in deževnem vremenu je pelodov bistveno manj. Obdobje cvetenja in pojav pelodov je odvisno od podnebnega pasu, rastlinstva in tudi od klimatskih razmer.


Koncentracije cvetenja v osrednji Sloveniji:
- navadna leska do februarja do konca maja
- črna jelša od marca do konca maja
- navadna breza od aprila do konca maja 
- hrast od aprila do konca maja
- travniški kačji rep od maja do konca junija
- travniška latovka od maj do konca junija
- pasja trava od maja do konca junija
- visoka pahovka od maja do konca junija
- žita od maja do konca junija
- trav. mačji rep cel junij
- krišina od maja do konca oktobra
- nav. pelin od maja do konca septembra
- pelinolista ambrozija od avgusta do konca oktobra 


Značilni znaki senenega nahoda so:
- kihanje
- smrkanje
- voden izcedek iz nosu
- izguba voha
- včasih tudi kašelj

Pogosto nas ti simptomi zavedejo. Alergijski rinitis lahko hitro zamenjamo z virusnim prehladom (nahod). Prehlad, za razliko od senenega nahoda poteka ob povišani telesni temperaturi, kašlju in utrujenosti. Ponavadi je v okolici bolnika veliko prehlajenih ljudi. Alergijski rinitis pa se pojavi posamično ,vedno v istem obdobji leta, traja daljše obdobje in se odziva na protialergijska zdravila., medtem ko se virusni prehlad pozdravi v nekaj dneh.