- Opij: smola opija vsebuje dve skupini alkaloidov: fenantreni (kamor sodita morfin in kodein) in papaverin. Sam opij je bil dolga leta sredstvo za blažitev hudih bolečin in kot sedativ. Že stari Grki so opij uporabljali v obliki soka. Iz 19. stol. Je znan izraz laudatum, ki pomeni kinktura opija (etilni alkohol in opij). Postal je čudežno zdravilo, ki zdravi skoraj vse bolezni (od prehlada do alkoholizma). Zaradi take popularnosti se je kaj hitro pojavilo veliko število odvisnežev. Uporaba tinkture ja danes zelo majhna.

opiodi

 

- Morfin (beseda izhaja iz imena grškega boga sanj in spanja Mirpheus) je daleč najbolj prevalenten in pomemben alkaloid v opiju, saj ga je kar 10 do 16 %. Prvič so ga izolirali leta 1806, približno 1850 pa se je prvič uporabil v medicinske namene. Veže se na opioidne receptorje. Poznane so 3 vrste teh receptorjev, najbolj pomembni pa so alfa opioidni receptorji. Le-ti so namreč odgovorni za mnoge analgetične učinke, depresijo dihanja, konstrikcijo zenice, peristaltiko, evforijo, sedacijo in fizično odvisnost. Večina analgetičnih opiatov so antagonisti teh receptorjev. Vezava opiata na tak receptor sproži zmanjšano vzdraženost nevrona in zmanjšano sproščanje nevrotransmiterjev. Redno jemanje, pa čeprav le nekaj dni sproži odvisnost in fizično toleranco. Za morfin je značilno, da toleranca nastopi že po 12 do 24 urah. Da se lahko doseže enak učinek, je potrebna večja doza. Odtegnitveni sindrom se žal pojavi že po 4 do 8 urah po zadnjem odmerku, ki svoj višek doseže po 36 do 72 urah.

- Kodein (metilmorfin) je alkaloid opija, katerega koncentracija obsega 0,3 do 3,0 %. Zaradi majhne koncentracije v opiju je večina kodeina sintetiziranega s kemično predelavo morfina. Previdnost pri kodeinu seveda ni odveč, saj je takorekoč derivat morfija. Je bistveno šibkejši od morfina. 200 mg kodeina oralno je približno enako učinkovito kot 20 mg morfina. Zelo hitro se absorbira (oralno jemanje) in se počasi izloča. Prvi prehod skozi jetra rezultira zelo majhne izgube kodeina, medtem, ko je z morfijem ravno obratno. Kar 90 % morfija se pri prvem prehodu metabolizira in zato je peroralna uporaba morfija precej manj efektivna. Vendar previdnost ni odveč. Ravno tako se lahko (redko, pa vendar) po določenem času jemanja kodeina pokazali odtegnitveni sindromi in stranski efekti.

- Tebain je ravno tako alkaloid opija in je kemično zelo podoben kodeinu in morfiju, vendar se v terapevtske namene ne uporablja. Večinoma se predela v druge substance. Derivat tebaina je etorfin, ki je bistveno močnejši od morfina in se zato uporablja le v veterini za imobilizacijo divjih živali (4 mg je odmerek za 5 ton težkega afriškega slona).

- Papaverin je alkaloid opija, ki sprošča vegetativno mišičje. Zato se uporablja za lajšanje krčev gastrointestinalnega trakta in uterusa, kor vazodiletator in za relaksacijo mišic pri mikro kirurških posegih.

- Sangvinarin je alkaloid, ki ga dobimo z ekstrakcijo delov nekaterih tropskih rastlin: Argemone mexicana, pa tudi pri nas raste Krvavi mleček (Cheledonium majus), ki vsebuje nekaj tega alkaloida. Deluje tako, da vpliva na Na-K-ATP-azo transmembranski protein in uniči celico. V stiku s kožo uniči celice in tkivo. Pojavi se krvavitev in gangrena.