To je staro in obenem tudi sodobno mesto v Evropi. Tu je vedno živahno,saj se vedno kaj dogaja in je polno turistov.


Amsterdam

Ta Nizozemska prestolnica je bila zgrajena na pilotih v delti reke Amstel. V 17. stoletju je bila ob Londonu, Neaplju in Parizu četrto največje mesto v Evropi in je gospodovala sedmerim svetovno znanim morjem. Amsterdam je obogatel na račun sužnjev in pa tudi z dišavami. Tisti trgovci, ki so bili premožni so si zgradili palače, podpirali umetnost, ki so še sedaj značilne za podobo mesta.
To mesto je kot nekakšno gledališče, kjer se zbira na milijone turistov iz vsega sveta. Najbolj pa privlači mladino, saj se tu laho zabavajo vsak dan.

Kip Atlasa, ki je na strehi mestne hiše drži zemeljsko oblo, ki je znamenje Nizozemske trgovine, katera se je razširila po celem svetu in se je ukvarjala s takrat dragocenim blagom.

Amsterdam je v 17. stoletju, ko so se osvobodile severne nizozemske province izpod španske oblasti, razvil v najbolj uspešno evropsko prestolnico. Mesto je bilo znano tudi po največjih evropskih tiskarnah, ki so tiskale zemljevide in knjige in pa po brusilnicah diamantov v katerih je še danes ogromno obiska.

MESTNI KANALI
Nekoč so na vrtovih imeli hišice, ki so jih krasili s sončnimi urami, si postavljali vodnjake in v kamnite posode sadili tedaj dragoceno cvetje kot so: lilije in vrtnice, tulipane, kot tudi smokvovce in lovorje. Amsterdamski kanali so navdušili carja Petra Velikega, ko so gradili Sankt Petersburg.
Prebivanje ob kanalih je bilo zelo priljubljeno, zaradi česar so morali magistrat omejiti. Hiše so lahko merile v širino največ 8 metrov. Tisti, ki so bili bogatejši so jim izjemoma dovolili, da so si lahko pridobili dve sosednji zemljišči.
Ko se sprehajate ob kanalih lahko začutite domače vzdušje med bresti in lipami. Tu se nikamor ne hiti in za to je nakupovanje lahko zelo prijetno opravilo, ni prerivanja, kot tudi ne nervoznih meščanov. Imajo občudovanja lepe in zanimive hiše, ki izgledajo, kot narisane. Ulice so kot iz kakšne pravljice.

Vožnja po kanalih - vsakomur, ki obišče Amsterdam mu svetujejo naj se zapelje z zastekljeno ladjico, ki vas popelje po kanalih.

Zanimivosti in kaj si lahko v Amsterdamu ogledate

- Kraljeva palača je bila zgrajena v 17. stoletju in je bila prva mestna hiša. Zgradili so jo za dostojanstveno razkazovanje kraljevskega ponosa trgovcev.

- Rodbina van Loon je bila ena najbogatejših v mestu v 17. stoletju. Njena hiša je ob kanalu in je danes zanimiv muzej.

- Amsterdam je muzejsko mesto in ima eno izmed najobširnejših pomorsko zgodovinskih zbirk na svetu.

- Stedelijik Museum je svetišče moderne umetnosti in prireja tudi različne razstave.

- Državni muzej Rijks museum ima več kot 250 dvoran.

- V Amsterdamu živi 720. 000 prebivalcev.

- Lahko si ogledate hišo Anne Frank

- Vondelov park je poln trat, vrtov z rožami in jezeri.

- Concertgebouw je iz leta 1888 in je znan celemu svetu po orkestru in akustiki. Naredili so nov betonski temelj in s tem zaustavili nevarno pogrezanje stavbe.

- V Rembrandtovi hiši je živel sloviti mojster, ki je delal in poučeval več kot 20 let. V njej je razstavljenih približno 250 grafik in risb kot tudi avtoportretov.

- Zgodovinski judovski muzej- Joods Historisch Museum je najpomembnejši muzej, ki ni izraelski. V njem je prikazano življenje Judov, ki so živeli na Nizozemskem.

- Van Goghov muzej privablja turiste, da si ogledajo njegove slike in akvarele.