Arganovo olje naravno bogato z vitamini, ki izboljšajo stanje vaše kože, s tem pa upočasnijo znake staranja. Naravna, biokativna hranila v arganovem olje naredijo kožo mehkejšo, bolj čvrsto in bolj zdravo na pogled.

arganovo olje semena


Arganovo olje je priporočljivo tudi za vnetna stanja kože, kot so ekcemi in luskavica.

Kako nanesti arganovo olje na kožo

Arganovo olje lahko nanesemo na suho ali vlažno kožo. Je odlično za ljudi s kožnimi težavami, saj je brez kemikalij in deluje pomirjevalno, priporočljivo pa je, da ga nanesemo pred in po prhanju, saj kožo zaščiti pred mili, ki izsušijo vašo kožo.

Najboljši način za uporabo arganovega olja na občutljivih mestih, kot je na primer obraz, je nočni tretma. Ko očistite vašo kožo, nanesite 2-3 kapljice olja na čiste roke. Podrgnite, da se segreje. S konicami prstov in krožnimi gibi nežno vtirajte v vašo kožo. To počnite toliko časa, da se olje popolnoma vpije v kožo. Če ga nanašamo redno, je arganovo oljo zelo učinkovito pri glajenju kože in zmanjševanju gub na obrazu in vratu. Skozi daljše obdobje bo arganovo olje pomagali tonirati in učrvrščevati kožo.

Za druge predele, kot na primer noge in roke ali v zelo mrzlem ali vročem vremenu, je priporočljivo, da uporabite več olja ali pa ga nanesite več kot enkrat na dan. V tem primeru vtirajte toliko časa, da se olje popolnoma vpije.

Če želite izboljšati videz vaše kože in zmanjšati znake staranja, potem bo redno nanašanje arganovega olja obrodilo sadove. Znano je tudi zaradi svoje uporabnosti pri madežih na koži, toniranju kože, preprečevanju strij, pomaga pa tudi pri celjenju manjših brazgotin. Za problematične predele, kot so suhe lise, je priporočljivo, da olje uporabljate dvakrat na dan. Nanesite na predele, kjer želite zmanjšati znake staranja, ali pa kjer je koža poškodovana ali suha, nato pustite čez noč. Kmalu boste videli zakaj za arganovo olje velja, da je najboljši naravni reducent linij in gub.

Arganovo olje lahko uporabite tudi z drugimi sestavinami ali kot dodatek k vroči zmesi in naredite svoje lastne pripravke proti staranju.

 

Najboljši nočni tretma proti staranju kože

Glede na to, da arganovo olje ne pusti veliko ali celo nič sledi, ga lahko uporabljamo čez dan. Primeren je celo kot osnova za ličila. Za najboljše rezultate naredite rahel tretma zjutraj in gostejši drugi nanos za regeneracijo kože ponoči. S sledenjem teh nasvetov bodo razlike opazne že po nekaj tednih.

Bogat z naravnimi hranili proti staranju

Arganovo olje je bogato z bioaktivnimi hranili:

-  Antioksidanti, ki upočasnijo staranje vaše kože in spodbujajo regeneracijo celic.
- Zdrave omega maščobne kisline, ki jih telo uporablja, da ohrani kožo elastično

- Triterpeni, ki so znani po tem, da spodbujajo celjenje poškodb na koži
- Butirospermol, ki deluje protivnetno.
- Lupenol, ki deluje antiseptično.


Učinki arganovega olja na kožo

 

Proti staranju & vlažilno

Arganovo olje je odličen nadomestek za katerikoli trgovinski vlažilec, prav tako pa je zelo učinkovit kot tretma proti staranju. V nasprotju s trgovinskimi anti-aging kremami ga je dovolj že malo, zato je dovolj ekonomičen, da ga uporabimo na vseh delih telesa.

Zato je idealen naraven produkt, ki ga lahko v popolnosti uporabimo kot vlažilec.

Blaži probleme s suho kožo

Arganovo olje je izvrsten tretma za suho kožo in vse probleme povezane z njo, kot so ekcemi in luskavica.

Arganovo olje je odlično za ta stanja kože, ki postanejo razdražena zaradi sušenja. Uporabite pred in po prhanju, saj ustvarite naravno pregrado, ki preprečuje sušenje med prhanjem in ščiti pred UV žarki.

Nanesite arganovo olje za zaščito kože pred prhanjem in da preprečite razdraženost. Po prhanju nanesite na rahlo vlažno kožo in s tem pomagajte koži, da obdrži vlago ter prepreči njeno sušenje. Za mehčanje in glajenje kože lahko nanesete arganovo olje neposredno na suhe lise na koži, s tem pa pomagate zmanjšati rdečico in vnetja, koži pa pomagati, da zaceli poškodovane predele. Zanimivo je to, da je na predelih, kjer je ekcem vlažen in povzročil škodo koži, lahko arganovo olje pomaga posušiti poškodovane predele.

Za razdraženo kožo nežno potapkajte olje na kožo ali pa z dlanjo nežno drsite po njej. Izogibajte se vtiranju v razdraženo kožo. Po začetnem nanosu se bo koža zdela bolj rdeča in topla na otip. Po 5-10 min se bo koža umirila, saj bo nanos začel delovati.

Za probleme, ki jih povzroči suha koža, kot na primer ekcem, bo morda potrebno več dnevnih nanosov arganovega olja.

Pomirja kožne probleme – madeže, akne, lise in izpuščaje

Na drugih straneh je bilo veliko napisanega o uporabi arganovega olja kot zdravila za akne. Čeprav ga ne priporočamo kot zdravilo za akne, pa argan vsebuje protivnetne saponine in naravne antiseptike, ki lahko delujejo pomirjevalno na kožo, nagnjeno k aknam. Uporaba arganovega olja pred tuširanjem, ki deluje kot pregrada za kemična mila in šampone, je samo en način, kako lahko arganovo olje pomaga zdraviti kožne probleme kot so izpuščaji.

 

Če imate kožo, nagnjeno k madežem ali pa trpite za aknami, vam lahko pomaga uporaba arganovega olja kot vlažilca namesto kemičnih krem. Zakaj? Nekatera naravna olja bodo povzročila probleme koži, nagnjeni k aknam, saj lahko zaprejo pore. Vendar pa je arganovo olje »nekomedogensko«.

»Komedogen« pomeni, da »maši pore«, kar vodi do aken, ogrcev, izpuščajev in madežev na koži. Komedogenskost se meri na lestvici od 0-5, pri čemer je 0 nekomedogen, 5 pa zelo komedogen.

Arganovo olje in najnižji komedogen rating, in sicer 0. In ker je arganovo olje nekomedogensko olje, to pomeni, da ga lahko uporabimo brez tveganja, da bo zamašilo pore.

Če je vaša koža nagnjena k madežem, aknam ali izpuščajem in iščete naraven vlažilec brez kemikalij, ki ne povzroči razpok, potem poskusite s čistim, naravnim, nekomedogenskim arganovim oljem. Ne maši por, je antiseptičen in protivneten ter brez kemikalij, kot na primer parabenov. Najverjetneje perfektna rešitev za vašo kožo.

Arganovo olje pomaga pri preprečevanju strij

Veliko žensk je ugotovilo, da nanašanje arganovega olja na kožo med nosečnostjo zmanjša strije. Najverjetneje zaradi njegove sposobnosti, da kožo ohrani čvrsto in elastično, prav tako pa se bori proti razpadu kolagena in elastinov, do katerega pride zaradi raztegovanja kože med nosečnostjo.

Ker je arganovo olje naravno in organsko, je veliko bolj zdrava izbira od nekaterih zelo dragih krem, z osnovo na kemikalijah, ki naj bi pomagale pri strijah. Strije nalažje preprečimo s čimprejšnjo uporabo arganovega olja, z njim pa moramo nadaljevati še 2-3 mesece po koncu nosečnosti.

Ali zdravi manjše brazgotine in akne?

Brazgotine, do katerih pride zaradi poškodb kože, bodisi zaradi aken ali operacij, lahko zdravimo z arganovim oljem. Strije so podobne brazgotinam, ki jih povzročijo akne ali operacije, hranila v olju pa delujejo po istem principu.

Druge uporabe arganovega olja

Arganovo olje je prav tako učinkovit obnovitven in regenerativen tretma za lase, pomaga pa tudi pri krhkih nohtih, pri preprečevanju strij in še veliko več. 

Kako narediti svoje lastne izdelek za nego kože

Če uporabljate arganovo olje za naravno nego kože in kot tretma proti staranju, potem si zapomnite, da bo najbolj učinkovito nahranil in zaščitil vašo kožo, če ga uporabimo v njegovi najbolj čisti obliki.

Arganovo olje lahko uporabite tudi z drugimi tretmaji za nego kože. Je odlična osnova za izdelavo kozmetičnih izdelkov, kot na primer obraznih mask, krem in mnogo več.