Široko uporabljeno sladilo izhaja iz dveh naravnih aminokislin, ki sta kemično združeni (fenilalanin in aspartamska kislin) in je znano pod imenom N-L-aspartyl-L-phenylalanin-l-methyl ester (APM).

ASPARTAM

Prvič je bil sintetiziran leta 1965, ko ga je po naključju odkril James M. Schlatter, kemik družbe G.D Searle & Company, ko je iskal zdravilo proti čiru na želodcu. Ko je ustvaril aspartam iz aspartanske kisline in fenilalanina, je ugotovil, da ima sladek okus.

Gre za bel kristalni prah brez vonja. Je približno 200 krat bolj sladek kot navadni sladkor in je dobro topen v vodi.
Aspartam je sestavljen iz 40% aspartanske kisline, 50% fenilalanina ter 10% metanola in pri presnovi razpade na naštete kemikalije, pri nadaljnji presnovi pa tudi na formaldehid in mravljinčno kislino.

Dodaja se pijačam, žvečilnim gumijem, dietnim proizvodom ...

Ima pa tudi nekaj slabih lastnosti:
- Ne reagira z drugimi okusi hrane, zato je slab nadomestek sladkorja.
- Občutljiv je na visoke temperature, zato ni primeren za peko. Že pri dokaj nizki temperaturi ali pri višjem pH hidrolizira ozirooma razpade na osnovni komponenti.
- V spojini zasledimo tudi metanol (lesni alkohol) v 10% deležu. Zanimivo je, da metanola nikoli ne najdemo v proizvodih iz naravnih surovin samega. Vedno je v povezavi z etanolom in pektinom, ki preprečujeta, da se metanol med metabolizmom pretvori v zelo strupena formaldehid in mravljično kislino. Ker aspartam teh dveh molekul ne vsebuje, se metanol med metabolizmom neovirano pretvarja v zelo strupena produkta.
- Tudi v naravni hrani najdemo verige aminokislin - proteine. Te se tekom prebave razgrajujejo in šele po določenem času asimilirajo. Pri aspartamu se obe aminokislini takoj absorbirata in vstopata v živčni sistem v izredno veliki količini. To seveda vpliva na živčne celice (posebej v možganih).
- Vsebuje fenilalanin, ki je zelo nepriporočljiv za paciente z fenilketonurijo (sindrom X - genska napaka zaradi katere bolnik nima encima fenilalanin hiperoksilaze, ki je potreben za razgradnjo fenilalanina).

Zaradi vseh negativnih lastnosti je aspartam v zadnjih letih izgubil velik del tržnega deleža v korist umetnemu sladilu sukraloza (ki bo predmet enega izmed prihodnjih člankov). Mnenja znanstvenikov in različnih raziskav glede škodljivosti aspartama so deljena, upoštevajoč vsa dejstva in izsledke raziskav pa je naše priporočilo, da močno zmanjšate ali celo ukinete uživanje izdelkov, ki ga vsebujejo.

Preverjanje embalaž prehrambenih izdelkov je ključnega pomena!