Zdrav, lep in bel nasmeh je zagotovo nekaj, kar si vsi želimo. Nasmeh je eden najpomembnejših delov obraza. Če je nasmeh privlačen in zdravega videza, nas pomladi. Je naša vizitka svetu, je odločilnega pomena za naše počutje, samozavest in uspešnost. Da zadovoljimo želje ljudi po zdravem in lepem nasmehu, se vedno bolj razvija in izpopolnjuje estetsko zobozdravstvo.


lep nasmeh


Estetsko zobozdravstvo zajema: izravnavo zob z zobnimi aparati, posvetlitev zob, popravljanje zob s keramičnimi inlayi , plombami v barvi naravnih zob, preoblikovanje zob s keramičnimi luskami in brezkovinskimi tehnikami izdelave prevlek in mostnih konstrukcij.


Nekateri so zadovoljni z nasmehom, ki jim ga prinese ščetkanje, nitkanje. Nekateri pa hočejo več, saj se sčasoma zobje zaradi procesov staranja in življenjskega sloga (pitje kave, čaja, kajenje,…) zabarvajo.
Ker je na voljo veliko različnih metod, ki obljubljajo ponovno belino zob, bi si moral vsak posameznik postaviti nekaj kriterijev, da bo lažje izbral sebi primeren način beljenja zob. Takšne smernice bi bile naprimer: obstojnost rezultatov, naraven in unimorfen izgled zobovja, klinično preizkušena varnost in učinkovitost, omogočen profesionalen nadzor. Če sledimo tem kriterijem, že takoj izključimo vse proizvode v prosti prodaji, saj pri nobenem ni rezultatov. 

V zobozdravstveni ordinaciji je najbolj uporabljana metoda beljenje z belilnimi geli v kombinaciji s terapevtsko lučjo. Za boljše rezultate se beljenje nadaljuje še doma z geli v gumijastih opornicah. To je učinkovita pot do belih zob, poteka pod nadzorom strokovnjaka zobozdravnika, kar zagotavlja varnost in dobre rezultate. Belijo se samo naravni zobje, plombe in zobni nadomestki pa ne. Pred beljenjem je treba zobe profesionalno očistiti. Sledi nanašanje belilnega gela na zobe. Gel vsebuje aktivno sestavino karbamid peroksid. Poteče kemična reakcija, ki omogoči molekulam kisika, da prodirajo v sklenino zoba in ga posvetlijo. V tandemu z geli uporabimo terapevtsko luč, ki pospeši kemično reakcijo in začne postopek beljenja. Luč ima moder spekter svetlobe, snop svetlobe usmerimo na zobe, ki so že premazani z gelom. Celoten postopek beljenja traja približno eno uro. Zobje se posvetlijo približno za osem odtenkov. Učinek beljenja traja za vedno ob pravilni in redni ustni higieni ter rednih obiskih pri zobozdravniku. Vaš nasmeh bo ostal bel in bleščeč, le pazite, da zaradi njega kdo ne oslepi!