Ste se že kdaj vprašali, ali jeste, da živite, ali je ravno obratno, torej živite, da jeste? Kolikokrat pa ste se pravzaprav vprašali, kaj sploh daste v usta? Vam je vseeno, ali ste na embalažo hrane, ki jo kupite, še kako pozorni?


bio prehrana

Vsi vemo, da je hrana potreba, užitek, energija in je nujna v našem življenju. Toda prav tako kot nam ritem življenja včasih ne dovoljuje, da bi si hrano pripravili sami, naše telo večkrat izrazi željo po tem, da si želi prav domače pripravljene hrane.

NAREDITE NEKAJ ZASE
Recite ne nezdravi prehrani in se odločite za biološko hrano, ki je pridelana na naraven način. Mislite, da je to težko? Potem se motite, saj se tudi v Sloveniji število ekoloških kmetij iz dneva v dan povečuje. Cilj ekološkega kmetijstva pa ni vedno le zdrava hrana, ampak tudi zaviranje ekološke onesnaženosti. Zemljo namreč kmetje gnojijo z naravnimi gnojili, zato so izdelki, ki jih pridelajo, izključno biološko predelani.

KAKŠNA JE BIOLOŠKA HRANA?
V biološki hrani ne boste našli pesticidov, nitratov in različnih herbicidov. Biološka hrana je naravna, zato v njej ni kemičnih snovi, ki so dodane rastlinam ali živalim. Tudi postopek rafiniranja, ko se med obdelavo živil delno odstranijo vitamini in minerali določenih živil, ni dovoljen.

KAKO JO PREPOZNATE?
Oznaka 'bio' je lahko dodana vsakemu izdelku v trgovini, ki ustreza minimalnim zahtevam Evropske unije, kar pa ne pomeni, da je izdelek nujno brezhiben. Pri prodaji pridelkov in živil, ki imajo oznako bio oz. ekološko, lahko dobite na vpogled certifikat pri prodajalcu. Pri nas lahko največkrat kupite živila na kmetijah, tudi v nekaterih trgovinah in na ekoloških tržnicah.

PREDNOSTI BIOLOŠKE HRANE
Kot smo že omenili, je prednost biološke hrane način pridobivanja, ki je narave in živalim prijazen. V biološki hrani ni kemičnih snovi, ki bi našemu organizmu lahko škodile, zato se zmanjša tveganje za veliko bolezni. Vzemite si čas za pripravo sveže hrane. Pet minut več kuhanja in pripravljanja hrane pomeni tudi uro manj čakanja pri specialistih za različne bolezni. Z bio prehrano boste izboljšali tudi svoj imunski sistem in se izognili nekaterim alergijam, ker hrana ne vsebuje umetnih barvil in arom.