Kako se lahko zanesljivo otresete bivšega partnerja, ki vam je nenehno za petami in vam ne pusti dihati? Jasno mu povejte, naj vas pusti pri miru. In to ne le z besedami, pač pa tudi z govorico telesa, ki pove več kot tisoč besed.

bivsi-mi-ne-da-miru

 

Zavrnite vsa 'prijateljska' srečanja

Seveda morate biti najprej stoodstotno prepričane, da res želite pretrgati stike z njim in ga morda ne le delati ljubosumnega. Najprej torej razčistite, kaj si želite. Če želite, da vas pusti pri miru, avtorji knjige Smola pa taka poudarjajo, naj bo vaša zavrnitev dokončna in trdna.

Bivšemu partnerju ne dajte priložnosti, da bi z vami manipuliral ali se pogajal. Nemudoma zavrnite vsa vabila na zmenke, vse usluge in vsa 'prijateljska' srečanja, saj veste, kaj se iz teh rado izcimi. Jasno mu povejte, naj vas pusti pri miru. Pri tem poskrbite, da vaše telo govori isto kot besede.

Ko prekinjate razmerje, se bivšega ne dotikajte, pač pa ga glejte naravnost v oči. Ne razpravljajte o preteklosti. Nikoli ne omenite lepih trenutkov, ki sta jih preživela skupaj. Namesto tega mu veselo povejte, kako ste zdaj srečni. Naj jasno ve, da gre vaše življenje naprej brez njega.

 

Čim prej pretrgate vse vezi, bolje bo

Takoj in naenkrat mu vrnite vso njegovo lastnino, vključno z darili, ki vam jih je podaril. S tem nikar ne zavlačujte. Če vas še naprej nadleguje po telefonu, brez slabe vesti zamenjajte telefonsko številko. Nikakor ga ne kličite, ne pošiljajte mu elektronske pošte ali razglednic, saj bo sicer morda narobe sklepal in upal, da je še možnost za pobotanje.

 

Opozorite ga

Če vas kljub vsemu noče pustiti pri miru, ga opozorite. Takoj mu povejte, da boste ukrepali, če vas bo še naprej zasledoval. Zagrozite mu, da ga boste prijavili policiji, in bodite na to tudi pripravljeni.

Naj vas ne prestrašijo njegove grožnje. S težavami seznanite svoje najbližje. Prisotnost visokih in močnih prijateljev, sodelavcev ali sorodnikov ga bo morda ustrašila in pregnala. Naj vam strah pred maščevanjem ne vzame poguma, da bi ukrepali.

Če vztrajno išče stike z vami, če ga vaše zavračanje spravlja v bes, če se pretirano zanima za vaše zasebno življenje ali se nenehno pojavlja na nepričakovanih krajih, pomeni, da vas zalezuje. Takoj ukrepajte in si po sodni poti pridobite odredbo o prepovedi približevanja. Vedno imejte pri sebi mobilni telefon. Nemara si priskrbite tudi psa čuvaja ali se vpišete v tečaj samoobrambe.