Če obvladate katerega od borilnih športov, si lahko obetate številne koristi.

Poleg tega, da vas zvečer ne bo več tako zelo strah hoditi po odmaknjenih ulicah, si boste priborile tudi lepo oblikovano telo, čvrste mišice, boljšo koordinacijo gibov in višjo samozavest.

Katero borilno veščino bi si izbrale? Odvisno od vaših želja in ciljev. Podajamo pa nekaj dobrih predlogov.

borilne vescine

 

Elementi borilnih športov v vodeni skupinski aerobni vadbi

Za tiste, ki se bolj navdušene nad aerobiko kot bojevanjem z nasprotnico, bo to verjetno najbolj zanimiva izbira. Milejša oblika je body attack, kjer boste morda boksnili vstran ali imitirali visoko brco, nič konkretnega. Sky bo verjetno že poznate, naj vas le spomnim nanj. Za tiste, ki želite več elementov borilnih veščin, bo zanimiva vadba savate forme, kjer nakazujemo udarce in brce v ritmih glasbe.

Lahko se odločite tudi za power savate, ki je že kombinacija aerobne in aerobne vadbe. Ne smemo pa pozabiti na Body combat, ki vsebuje elemente karateja, kickboksa, tae kwon doja in tai chija. Vadba je visoko intenzivna. Fizičnega dotika z nasprotnikom ali vrečo znova ni. Skratka, tovrstne vadbe je, kolikor želite, za vsakega se najde nekaj primernega.

 

Za ljubiteljice vzhodnjaške tradicije in duhovne rasti

Karate, judo in teakwon-do so v Sloveniji zelo dobro organizirani športi, ki vam bodo (zaradi sistema osvajanja pasov) nudili dolgotrajni izziv. Obstajajo številni klubi in društva, kjer boste našle navdušence nad temi športi in oblikovale novo mrežo prijateljstev. Če ste za bolj eksotične stvari, se pozanimajte o aikidu, kendu, tai chiju, kung-fuju, wing-tsunu in ninjitsu.

Če hrepenite po duhovnem razvoju, naj vas opozorim, da je večina omenjenih športov že zelo skomercializiranih in tekmovalno usmerjenih. Ampak vse je seveda odvisno od trenerja …

 

Bi se rade nekaj divjega? Znoj, udarce in bojevanje?

Rokoborba, boks in kickboks vas bodo osrečili, če se včasih rade zdivjate. Ne trdim, da pri teh športih ni treba uporabljati leve hemisfere, pravim le, da je včasih zabavno boksati v vrečo ure in ure ter pri tem pozabiti na vse. Če namreč tolčemo (brcamo, boksamo, suvamo) predmet ali celo človeka (samo na treningu in v ringu, ne v resničnem življenju), filtriramo v ta predmet svoje negativne občutke, stres in jezo.

Podobnega učinka s tekom, jogo ali aerobiko ne bi mogli doseči, približajo se lahko le igre z žogo.

 

Potrebujete pripomočke za premagovanje nasprotnikov?

Mečevanje in borba s palico sta od vseh do sedaj naštetih športov verjetno še najmanj popularizirana. Vendar pa so tudi tovrstni športi zelo zanimivi, zato predlagam, da ju vsaj enkrat poskusite. Morda bi strokovna športna javnost nasprotovala, ker osebno tudi paintball, streljanje in lokostrelstvo uvrščam v to skupino. Kakorkoli že, vsaj paintball morate poskusiti.

Zagotovo obstaja še na stotine športov, ki niso zajeti v ta prispevek. Borilni športi so zabavni, dobri za telesno pripravljenost, koordinacijo, pripomorejo k lepši liniji … Vendar pa je zelo pomembno, da se posameznik počuti varno. Če vas prefinjene borilne veščine še vedno pustijo hladne, premislite vsaj o tečaju samoobrambe. Za večjo samozavest in za vsak slučaj …