SESTAVINE ZA 30 KOŠČKOV:
Za testo: 50 dag moke, 1/4 l mleka, 4 dag svežega kvasa, 8 dag sladkorja, ščepec soli in 8 dag margarine. Za nadev: 1 1/4 kg borovnic. Za kremo: 3/8 l mleka, 1 vrečka praška za vaniljev puding, 6 dag sladkorja, ščepec soli, 20 dag masla, 4 jajca in 3 dag moke. Pa še maščoba za pekač, moka za delovno površino, 2 v drobtine zdrobljena kosa finega prepečenca in 10 dag sladkorja za posip.

 

Za testo moko presejemo v skledo in na sredini naredimo vdolbino. Mleko toliko pogrejemo, da je mlačno. V vdolbino zdrobimo kvas in zlijemo nanj mleko. Sladkor, sol in koščke margarine razdelimo po robu. Vse sestavine ugnetemo od znotraj navzven. Delamo z rokami ali pa s kavlji ročnega električnega mešalnika. Ko naredimo enakomerno testo, ga pokrijemo in pustimo na toplem toliko časa, da naraste na dvojno prostornino. To traja približno 30 do 40 minut.

Medtem borovnice preberemo, operemo in v cedilu odcedimo. Za kremo prašek za puding gladko umešamo z malo mleka, potem pa iz preostalega mleka, sladkorja, soli in umešanega praška skuhamo puding. Kuhanega ohladimo. Hladen puding pretlačimo skozi sito. Postopoma mu primešamo zmehčano maslo, jajca in moko.

Velik pekač s plitvim robom namastimo. Vzhajano testo damo na pomokano delovno površino, ga malo potlačimo in razvaljamo v velikost pekača. Položimo ga na pekač in robove potegnemo navzgor. Testo enakomerno posujemo z drobtinami prepečenca. Nanje razdelimo borovnice, na te pa enakomerno namažemo pudingovo kremo.

Pekač potisnemo na srednjo poličko pečice, ki smo jo segreli na 200 ?C. Pecivo pečemo 40 do 45 minut. Pečeno nekoliko ohladimo, nato pa posujemo s sladkorjem in razrežemo na 30 koščkov. Seveda ga lahko razrežemo tudi na večje kose, opozarjam pa, da je pri tridesetih v enem samem približno 238 kcal/995 kJ.