Ogromno (ali pa kar večina) žensk se spopada z neželenim pojavom pomarančaste kože, ki ji strokovno pravimo celulit. Ta včasih predstavlja veliko težavo, saj lahko močno vpliva na posameznikovo samozavest, predvsem poleti, ko je sezona kopalk in ostalih »minimalističnih« oblačil.

celulit

Celulit je multifaktorialne narave, to pomeni, da na njegov nastanek vpliva več dejavnikov. Najpomembnejši je vpliv genetike, saj ga je praktično nemogoče odpraviti. V primeru, da smo dedno bolj nagnjeni k povečanem nastajanju in izražanju celulita, tudi pravilna prehrana in redna vadba ne moreta v celoti odpraviti te estetke težave.

Hormoni so sestavine našega telesa, ki opravljajo številne pomembne fiziološke funkcije, seveda pa so povezani tudi s kožo in vplivajo na nastanek aken, gub, celulita. Ključni pri slednjem je ženski spolni hormon estrogen, kar pojasnjuje, zakaj so pripadnice nežnejšega spola bolj »oškodovane«. Žensko telo gre vsak mesec skozi menstrualni cikel, znotraj katerega se nivo hormonov nenehno spreminja, to pa se odraža tudi na koži.

Razlika med spoloma se odraža v načinu kopičenja in širjenja maščobnih celic, adipocitov, ki želijo čim bolj zavzeti prostor okoli sebe. Pri ženski se adipociti nalagajo pravokotno glede na površino kože, zaradi česar je pritisk na povrhnjico močno povečan, to pa se kaže kot pomarančasta koža. Pri moškem se maščobne celice kopičijo na drugačen način, in sicer gre za diagonalno urejeno premreženje. Posledica te razporeditve je enakomeren pritisk na površino kože in manj opazen celulit.


adipocitiv pri ženskiCelulit je tesno povezan tudi z zastajanjem tekočine v telesu. Zaradi pritiska, ki se vzpostavi, tekočine ne more odtekati in se kopiči v določenem predelu telesa, posledica je ponovno videz pomarančaste kože. Upoštevati je treba tudi vpliv prehrane in gibanja. S pravilno prehrano lahko do določene mere vplivamo na izražanje celulita. Mastna in začinjena hrana, veliko sladkorja, ki je prisoten praktično v vsaki naprej pripravljeni hrani, preprečujejo odtekanje tekočine, škodljivo pa je tudi uživanje velikih in pogostih količin alkohola.

adipocitiv pri moških

Med najboljše zaveznike v boju proti celulitu je gotovo treba izpostaviti živila, kot so pusto meso, losos, zelena zelenjava, grenivke, limone, lubenica, avokado, ki vsebujejo veliko beljakovin, vitaminov ali koristnih omega-3 maščobnih kislin, zeleni čaj in kava (vsebujeta kofein, ki zavira nastajanje celulita) … Gibanje zmanjšuje kopičenje in širjenje adipocitov zastajanje tekočine v telesu.

Pomembno je tudi pitje zadostnih količin vode, s čimer poskrbimo za mladostnost in čistost kože. če dodamo vodi še dve žlici jabolčnega kisa, malo limone ali grenivke, ščepec cimeta in kajenskega popra ter mešanico (2 dl napitka) zjutraj na tešče spijemo pred zajtrkom, pa bo efekt še boljši!

Ali lahko z uporabo kozmetičnih izdelkov vplivamo na celulit?
Številne tržne raziskave potrjujejo ugodne učinke kozmetičnih izdelkov proti celulitu, vendar rezultati tudi na tem področju variirajo glede na vsakega posameznika. Najpogosteje se uporabljajo razne kreme, zelo priporočljiva pa je redna masaža z uporabo pilingov, s katerimi dodatno vplivamo na adipocite, prekrvavitev in odtekanje tekočine.

Za domačo rabo lahko piling pripravimo kar s sestavino, ki se gotovo nahaja v vsaki shrambi – to je kava. Nekaj čajnih žličk mlete kave zmešamo z minimalno količino vode, da nastane stabilna masa, s katero masiramo kožo na predelu, kjer želimo zmanjšati izrazitost celulita.

Nenazadnje tudi uporaba samoporjavitvenih izdelkov kožo naredi privlačnejšo, saj vizualno zmanjša izraznost pomarančne kože.