Zdi se, da ženske nasvetov za preprečevanje nastajanja celulita nimamo nikoli dovolj, saj se moramo ves čas neutrudno boriti z njim. Najmanj, kar lahko storimo, je, da uporabimo učinkovite načine za ustavitev izgubljanja kožnega tonusa in koži s tem povrnemo elastičnost in gladkost.

 
Celulit


Celulit je navadno zahrbten in nastaja počasi, predvsem ko je telo dolgotrajno izpostavljeno slabim navadam, denimo slabi prehrani, nezadostni telesni aktivnosti, prevelikim količinam kave, alkohola, tobaka. Lahko pa nas preseneti in se pojavi tudi iznenada, po nesreči, čustvenem šoku, dolgi bolezni ali po nenadni spremembi načina življenja.

Med poglavitne vzroke nastanka celulita  štejemo tudi ženske hormone, glavni povzročitelj pa je hormon estrogen. Ta hormon namreč povzroči zmanjšan tonus mišic krvnih žil. Le-te zato precej laže prepuščajo plazmo in voda tako preide tudi v medcelične prostore vezivnega tkiva. Pri mnogih ženskah so za pojav celulita krive kontracepcijske tablete ali nosečnost, ker je organizem med nosečnostjo prepojen z estrogenim hormonom, ki zadržuje vodo in povzroča napihnjenost.


Izboljšajte svoj krvni obtok 

Če v življenju veliko sedimo, ima tudi to velik vpliv na nastanek celulita, saj se cirkulacija v spodnjih udih oslabi in prepušča vodo v vezivno tkivo. Posledica tega je kopičenje odpadnih snovi v podkožju. Dolge ure sedenja povzročajo nekakšno zaporo krvnega obtoka po vsem spodnjem delu telesa. Če pa poleg tega noge pogosto držimo prekrižane, nosimo tesno spodnje perilo, se prekrvitev še poslabša. Ženske s celulitom imajo zatorej pogosto tudi krvne žilice in krčne žilice. V začetku celulit tako najprej izbira zlasti tista področja, ki so slabo prekrvljena. Ko se enkrat pojavi v nogah, velja, da so le-te (še posebno proti koncu dneva) pogosto težke in utrujene.


Ne pretiravajte z visokimi petami

Tudi nenehno nošenje visokih pet ni zanemarljivo, saj se v žilah poveča pritisk in s tem omogoči večjo prepustnost žilnih sten. In pogoji za nastanek celulita so tu. Pri nošenju visokih pet se teža telesa prenese na prste, s čimer se oslabi pretok v spodnjih okončinah. Pri obutvi s srednje visoko peto pa se teža telesa razporedi na prste in pete in teh težav ni.

 

Faze celulita

V začetni fazi nastajanja celulita gre torej za motnjo delovanja krvnih žil. Krvne žile namreč predstavljajo pot, po kateri se pretakajo hranilne snovi, ki morajo doseči povrhnjico kože in površje kože, saj so te snovi bistvenega pomena za zdravje in moč. Hranilne snovi imajo izjemen pomen, vendar pa nič ne pomaga, če ne dosežejo področij, katera jih nujno potrebujejo. Brez stalne poti za antioksidante, vode, graditeljev kolagena in elastina koža nima nikakršne možnosti, da bi se okrepila. Sčasoma tako izgubi tudi ‘bitko’ s celulitom. Koristne snovi, ki podpirajo močne krvne žile, so prvi korak k lepi in gladki koži. Moč in aktivnost krvnih žil pospešimo tudi z določenimi hranili in snovmi v kremah, pa tudi mehanično s ščetkanjem kože.

Prva faza celulita preide v drugo počasi, s kronično spremembo podkožnega tkiva. Maščobno tkivo se iz oblike satovja razbije v verige. V medceličnem prostoru se poveča količina  tekočine, vezivno tkivo pa se zgosti. Vene se razširijo in zvijugajo med maščobnim tkivom. Če takšno kožo primemo, občutimo gumijast otip, koža pa je na pogled že pomarančastega videza. Takšna koža je po navadi tudi suha, zaradi slabe prehranjenosti je včasih že celo hrapava. Dodatni problem so tudi brazgotine zaradi popokanega vezivnega tkiva. Tkivo je  zelo občutljivo za dotik, ker so nekateri živčni končiči stisnjeni. Najpogosteje je to mogoče opaziti na stegnih, bokih, nadlahti in zatilju.

Če celulita ne zdravimo v prvi ali drugi fazi, se sčasoma pričnejo tvoriti majhni kupčki maščobnih celic, ki jih obdaja otrdelo vezivno tkivo. Obsega velike površine in praktično plava med mišicami in kožo. Tak celulit je opazen že na pogled. Zaradi svoje ohlapnosti se povesi v gube in ohlapne izbokline. Strese se pri vsakem premiku telesa. Takšen celulit je najbolj pogosto opazen pri ženskah, ki so se v preteklosti veliko ukvarjale s športom ali so bile fizično zelo aktivne, potem pa so bile dalj časa pasivne. Koža ni mehka, tkivo ni čvrsto, vene se počasi razširjajo, mišični tonus pa je oslabljen. Našemu telesu zelo škoduje hitro in strogo omejevanje pri hrani, zato takšen celulit povzročajo tudi skrajne diete. Zaradi naglih sprememb tkivo, ki je enkrat debelo, drugič suho, izgubi na svoji prožnosti in čvrstosti, hkrati pa postane mehko in ohlapno. Za nastanek takega celulita nekateri krivijo tudi diuretične tablete, ki jih ženske jemljejo, da bi na hitro izgubile odvečno telesno težo. A na hitro izgubimo lahko le vodo v telesu, zato se teža povrne nazaj takoj, ko takšne tablete prenehamo jemati. Tovrstne nenadne spremembe teže in prostornine kvarijo tkivo. Diuretične tablete se jemljejo le takrat, ko je to zares potrebno in le pod strokovnim nadzorom. Tretja faza celulita je najbolj neestetska in tudi odpravimo jo najteže.


Spodbujajte nastajanje kolagena in elastina 

Telesu morate zagotavljati, da ima dovolj kolagena in elastina, da se lahko okrepi vezivno tkivo. Da bi pospešili proizvajanje kolagena in elastina, pa morate telesu zagotoviti dovolj aminokislin.


Dovolj vode celicam

Naslednja pomembna komponenta za doseg učinkovitosti proti celulitu je, da imajo vse celice v telesu dovolj vode. Ko celice čutijo pomanjkanje vode, postanejo nemočne in šibke in so nesposobne v boju z maščobo, ki si hoče izboriti pot do površja kože. Če pa celice oskrbujete z zadostno količino vode, postanejo te močne in dovolj čvrste, da odrinejo stran maščobne celice, ki tvorijo celulit, nazaj tja, kamor spadajo, to je pod vidne sloje kože. Celice, ki so zdrave in imajo dovolj vode, naredijo kožo takšno, ki je na otip gladka, na videz pa je sijajna. Celice z nezadostno količino vode pa izgubijo zaviralno moč in niso več sposobne zadrževati strupov zunaj, znotraj pa ohranjati hranilnih snovi.


Preprečite škodo prostih radikalov 

Prosti radikali, ki izvirajo iz denimo škodljivih navad, kot so kajenje, pretirano izpostavljanje sončnim žarkom in slaba prehrana, naredijo nemerljivo škodo vašim tkivom. Poškodovana koža je mnogo bolj dovzetna za celulit kot koža, ki se je ubranila tem poškodbam. Edini način, da popravite škodo, ki so jo naredili prosti radikali, je pridobitev antioksidantov, tako notranja (s hrano) kot zunanja (s kremami).

 

Pospešite luščenje kože 

Z vstopom v odraslo dobo se drastično zmanjša oziroma upočasni ritem obnavljanja naših celic, zaradi česar kožno povrhnjico sestavlja vse več odmrlih kožnih celic, ki so neprivlačne na pogled in ne zmorejo več zagotavljati zadovoljive zaščite pred izgubo vode.
Proti temu se lahko borimo z luščenjem kože, kar pomeni, da odstranimo mrtve celice s površja kože. To lahko storite bodisi kemično, z uporabo milih sredstev, ki raztopijo mrtve celice, ali mehanično, z uporabo mil, s hrapavo površino, ali krtač, s katerimi odstranimo mrtve celice povrhnjice. Ko odstranite mrtve celice s povrhnjice, telo dobi sporočilo, da jih mora na novo nadomestiti. A s to razliko, da bodo to močne mlade celice, ki ne le da so videti zdrave, ampak so tudi uspešnejša obramba pred silnim napadom celulita. Pomembno je, da se pri odstranjevanju mrtvih celic povrhnjice zavedate, da jih ne odstranjujete, ampak jih zgolj nadomeščate z novimi, močnimi. Z odstranitvijo teh mrtvih, neuporabnih celic pravzaprav prav tako povečujete učinkovitost uporabe proticelulitnih krem, ki jih nanašate na kritična področja.


Res lahko zmagamo v boju s celulitom? 

Seveda, a z močno voljo in vztrajnostjo! Mnogim ženskam je že uspelo spremeniti svoje telo. Skrivnost uspešnega zdravljenja celulita pa je, da naenkrat izvajamo vse stopnje zdravljenja. To pomeni, da v svojem načinu življenja združimo pravilno prehrano, telovadbo, pravilno dihanje in dovajanje kisika, pravilno izločanje, masažo, uporabo pravih kozmetičnih sredstev in sprostitev. Sliši se zapleteno, a kot rečeno, s pravo voljo vam lahko uspe.

Koža, ki so jo poškodovali prosti radikali, je mnogo bolj dovzetna za celulit kot koža, ki se je tem poškodbam ubranila. Edini način, da popravite škodo, ki so jo naredili prosti radikali, je pridobitev antioksidantov, tako notranja (s hrano) kot zunanja (s kremami).