Čemaž ima vse, kar imata česen in čebula, ter tudi veliko klorofila, ki je močan antioksidant. Rimljani so ga celo bolj častili kot česen. Čemaž namreč deluje navznoter in navzven. Na koži čemaževi listi čistijo in odstranjujejo lišaje, izpuščaje in ture.

čemaž


Čemažev sok celi težke rane, primeren pa je tudi za izpiranje pri belem toku. Znotraj telesa pa čemaž preprečuje poapnenje žil, zmanjšuje slab holesterol, čisti jetra in – ker je bogat z žveplom – odstranjuje parazite iz črevesja ter sluz iz pljuč. Čemaž je bogat tudi z vitaminom C. Lahko ga zmešamo s hrenom, dodamo nekaj smetane ali skute, nekaj zrnc soli, prelijemo z olivnim oljem in pokapamo z limoninim sokom. To je odličen namaz na polnovrednem kruhu ali v palačinkah. Odlična je čemaževa juha; redka ali kremna, če zmešamo kuhana čemaž in krompir. Zaradi karotenoidnih snovi v klorofilu čemaža bomo z uživanjem pomagali imunskemu sistemu in si lepšali kožo. Tudi beluši imajo zaradi asparagina pomembno prečiščevalno in razkuževalno vlogo. Vsebujejo tudi veliko betakarotena ter vitaminov E, C in skupine B. Med minerali je – zlasti v divjih beluših – veliko eteričnega olja z žveplenimi spojinami ter kositra, molibdena in silicija, ki jih v drugih rastlinah premalo dobimo. Vse snovi v beluših so zaslužne za čiščenje telesa, delujejo diuretično in pomagajo odstranjevati ledvične kamne. Beluši delujejo tudi kot pufer oziroma uravnovešajo razmerje med kislinami in bazami v telesu. Beluši uspešno razkrajajo zaloge sečne kisline v sklepih in bi jih morali v obilni meri uživati zlasti bolniki s putiko. Ker vsebujejo zelo malo ogljikovih hidratov, so odlična jed za sladkorne bolnike. Divji beluši imajo veliko balastnih snovi, kar blagodejno vpliva na debelo črevo. Zaradi silicija so koristni za tiste, ki imajo obrabo hrustanca. Poleg asparagina imajo še tirozin, ki skrbi za dobro delovanje ščitnice, metilmerkaptan, jantarno kislino, železo, fosfor in kalcij, zato ni čudno, da beluše uvrščajo med zdravilne rastline. Beluši sodelujejo pri nastajanju hormonov dobre volje in pomagajo pri nespečnosti. Ker odstranjujejo vodo in odvečne kisline iz telesa, so učinkovita pomoč pri hujšanju. Pomlajujejo celice in krepijo spolno moč in poželenje, zato so beluši primerna  hrana za mlado spomladansko ljubezen in ni čudno, da imajo tako visoko ceno. Toda pazimo, ob beluših in špargljih smemo piti samo belo vino. Če bi pili rdeče vino, bi blokirali vitamin B1 iz belušev.