SESTAVINE ZA 4 DO 6 OSEB:

Za pito: 1 pločevinka čičerke (neto 560 g), 125 g smetane za stepanje, 2 jajci, 2 rumenjaka, sol, za noževo konico zmletega laškega kumina, 1 strok česna, 2 šopka peteršilja, 1 žlica koriandrovih listkov, 150 g ovčjega sira in 30 g parmezana (v kosu). Za solato: 50 g čičerkinih kalčkov, 1 šop rukvice (pravimo ji tudi rukola), 1 šopek rdečih redkvic, 2 rdeči čebuli, 100 g črnih oliv, 5 žlic repičnega olja, 3 žlice olivnega olja, 4–5 žlic belega vinskega kisa, sol in sveže zmlet poper.

 

Za pito čičerko oplaknemo in odcedimo. Približno tri četrtine čičerke zmešamo s smetano, jajcema in rumenjakoma ter mešanico s paličnim mešalnikom obdelamo v pire. Začinimo ga s soljo, kuminom in stisnjenim česnom. Peteršilj in koriander drobno sesekljamo. Ovčji sir grobo nastrgamo. Parmezan naribamo. Pireju primešamo zelišči, parmezan in polovico ovčjega sira. Model za pite premera 24 cm obložimo s papirjem za peko tako, da papir sega čez rob. V pekač naložimo pire in ga poravnamo. Preostalo čičerko razdelimo na vrh in jo rahlo potisnemo v pire. Model postavimo na srednjo poličko pečice, ki smo jo segreli na 200 ºC, in pito pečemo 30 minut. Pečeno nekoliko ohladimo, vzamemo iz pekača in odstranimo papir.

Čičerkine kalčke 4 do 5 minut blanširamo v kropu in odcedimo. Rukvico in redkvice očistimo in operemo, rukvico raztrgamo na manjše kose, redkvice pa narežemo na tanke ploščice. Čebuli olupimo in narežemo na obročke. Olive v krhljih odrežemo od koščic. Repično in olivno olje, kis, sol in poper zmešamo in v mešanico stresemo redkvice in čebulo. Čez 5 minut primešamo rukvico in solato potresemo z olivami in kalčki.

Mlačno pito potresemo s preostalim naribanim ovčjim sirom in ponudimo s solato.