Lasje so nedvomno eden izmed najlepših naravnih okrasov našega telesa. Uokvirjajo obraz, poudarijo oči in so sredstvo za izražanje osebnega stila in okusa – nešteto možnosti oblik in barv, ki lase lahko celo spreminjajo v surovino za umetniško izražanje, dajejo temu naglavnemu okrasu in njegovemu lastniku unikaten izgled. Lahko pa zgolj nežno poudarjajo naravno lepoto obraza, ali pa so pristriženi iz čiste praktičnosti. Vsem pa nam je skupna želja po eni lastnosti – zdravemu izgledu.

 

kodrasti lasje 
(vir: Pixabay.com)

Skozi zgodovino redno umivanje las ni bila vedno stalna praksa. Naravna mikroflora našega lasišča je sposobna ustvariti samozadostno okolje, ki ne predvideva nikakršnega našega posega v lasišče brez, da bi s tem tvegali kakšno resno patološko stanje (kot se na primer zgodi, če redno ne čistimo svojih zob). Vendar umazani, mastni lasje in neprijeten vonj v tem času in okolju niso družbeno sprejemljivi.

Vsi po vrsti se zato poslužujemo uporabe šamponov. Čistilna sredstva v njih z las in lasišča odstranijo pretežno vso maščobo – kar pa v praksi ne pomeni le odvečnega sebuma, ampak tudi naravno maščobno varovalno plast z lasišča in las.

Ravno odsotnost naravne lasne maščobe pa je razlog, da so lasje lomljivi, neprožni in brez leska.

 

Zdravi lasje so najlepsi nakit

Zdravi lasje so najlepši nakit. (vir: Pixabay.com)

 

Utrujanje las

Če bi las utrujali zgolj z agresivnim čiščenjem vsake nekaj dni, to na njihovo kvaliteto niti ne bi imelo tako vidnega učinka. Vendar temu običajno ni tako. Kemikalije v lakih, gelih za lase, preparatih za kodranje in barvanje, predvsem pa za svetlenje, drastično spreminjajo površinske lastnosti las. Poškodovana povrhnjica in neredko tudi sredica lasnega vlakna pomeni možnost prodora kemikalije v samo jedro lasu, hkrati pa tudi nezmožnost zadrževanja vlage. Odsotnost površinske maščobe, ki ima vlogo zaščite, pa pomeni popolno izpostavljenost, neredko pa tudi propad lasu – kar navadno opazimo kot »slamo na glavi«.

 

Kako torej pristopati h higieni poškodovanih ali utrujenih las?

Bistvena je izbira pravilnega šampona. Ta mora nujno vsebovati tenzide, da lahko odvečno maščobo z las sploh očisti, vendar ni vsaka čistilna spojina enaka.

Do beljenih ali zelo kemično poškodovanih las je najbolje pristopati kot do las naših najmlajših. Vsa otroška kozmetika namreč ustreza še posebej strogim normativom glede varnosti in učinkovitosti. Ker šampon pogosto zaide tudi v oči, ne sme biti agresiven. To pomeni, da bo neagresiven tudi do las.

Vendar tenzidi niso edina sestavina šampona. Za končni učinek čiščenja na lase so bistvene tudi druge sestavine formulacije.

Zelo pomembna so vlažilna sredstva, ki se odložijo na lasno vlakno in nase vežejo vodo, kar pomeni takojšnje vizualno izboljšanje suhih las. V običajnih šamponih imajo to vlogo razni sintezni vlažilci, ki svojo nalogo učinkovito opravijo.

Prisotne so tudi druge spojine, ki se naložijo na lasno povrhnjico in jo tako zaprejo ali izgladijo, kot so npr. silikoni (prisotni predvsem v izdelkih šampon-in-balzam v enem), ali pa razelektrijo kemijsko poškodovano površino z vezavo spojin nasprotnega naboja. Različni ponudniki prisegajo na različne pristope ali kombinacijo več različnih, ki so pogosto poslovna skrivnost. In to vse preden v igro sploh vstopi balzam za lase.

 lasje izpostavljeni kemijskemu stresu

Lasje so dnevno izpostavljeni kemijskemu stresu. (vir: Pixabay.com)

 

Sintezno je učinkovito – zakaj torej izbrati naravno?

Lasišče je eno izmed najbolje prekrvavljenih področij našega telesa. Fin in gost krvni splet prehranjuje na milijarde lasnih mešičkov, kar omogoča rast las. V drobnih vdolbinicah mešičkov se nabira negovalna naravna maščoba. In tudi vsa kemija naših lasnih produktov, s čimer tvegamo vstop spojin v sistemski krvni obtok. Lasni produkti pa ob dotikanju las puščajo svoje sledi na naših dlaneh, neredko pa lasje zaidejo tudi v usta.

Skozi stoletja so naše prednice svoje lase negovale z naravnimi olji, ki se zadnja leta vse bolj vračajo v uporabo zaradi svojih očitnih dobrih učinkov na lase. Ampak zakaj bi svoje lase najprej po možnosti barvali ali svetlili, nato nanje nanesli šampon in še balzam, ki delujeta na osnovi negovanja s sinteznimi sestavinami, šele nato pa naravno olje?

Velja poskusiti celoten proces nege las na bazi naravnih sestavin. Najprej izberemo šampon, ki od sinteznega vsebuje resnično le najnujnejše sintezne čistilne učinkovine, ostalo nego pa omogočajo babičine skrivne negovalne sestavine – za primer vzemimo Marilou Bio - Blagi šampon.

 

 Marilou bio blagi sampon

 Marilou Bio - Blagi šampon (vir: Puranatura.si)

 

Sestavine / INCI :

Aqua (Voda), Aloe Barbadensis Leaf Juice (Sok listov aloe vere), Ammonium Lauryl Sulfate, Cocamidopropyl Betaine, Mel (Med), Cocoglucoside, Tocopherol (Vitamin E), Hydrogenated Palm Glycerides Citrate, Parfum (Fragrance), Citric Acid, Sodium Chloride, Sodium Benzoate, Benzyl Alcohol, Benzoic Acid, Citral, Linalool, D-limonene.

- Sok listov aloe vere:  omogoča naravno vlaženje las in lasišča, pomirja razdraženo lasišče, vsebuje veliko naravnih antioksidantov.

- Amonijev lavril sulfat: sintezno čistilno sredstvo; nujno prisotno v vsakem šamponu za lase. Nobena naravna alternativa namreč ne omogoča zadovoljivega čiščenja, zato je nujno potrebna njegova prisotnost.Poznamo zelo različne čistilne učinkovine, ki se razlikujejo glede na moč čiščenja in moč penjenja.

- Cocamidopropil betain: prav tako čistilno sredstvo; zelo blago, pogosto glavna setavina otroških šamponov, podobno cocoglukozid.

- Tokoferol (vitamin E): antioksidant; ščiti lasišče.

- Gliceridi iz palmovega olja: olje, ki nadomesti del nujno nujno potrebne naravne lasne maščobe, ki se z umivanjem odstrani.

- Med: pomaga pri vlaženju, njegova sestava pa naravno vsebuje antioksidante in druge sestavine v sledovih, zaradi katerih je med že tradicionalno veliko uporabljan v negi kože in las.

 

Izbira naravnih produktov za osnovno nego las daje lasem odmor od kemikalij, ki so drugače redno vključene v naše urejanje las in se jim nismo pripravljeni odpovedati.

Sama izbira učinkovitega, a ne po nepotrebnem agresivnega šampona pa navadno ni dovolj za sijoče in lepe lase. Potrebna je še nadaljna nega, o kateri več kasneje. 

 

Nadaljnje branje:

Nega Las Po Čiščenju

Zeliščni Tonik Za Lase

Regeneracijska Maska Za Lase

Kako Do Zdravih In Lepih Las?