Pred zunanjimi vplivi in vplivi časa nas branijo vitamini in minerali.


Dieta proti staranju

Koliko časa traja: en mesec
Koliko kilogramov izgubimo: 3,5 kg
Komu je namenjena: vsem, ki bi radi ostali mladi, ki se bojujejo s telesnim in duševnim stresom, in vsem, ki želijo ohraniti svežo in sijočo polt.

Mladi bomo ostali ob pomoči diete, ki je bogata s snovmi, ki branijo organizem pred zunanjimi vplivi in vplivom časa. 
•    To je uravnotežen program, ki vsebuje vse hranilne snovi, in mu tako telesno kot duševno sledimo z lahkoto in veseljem. 
•    To je dieta proti staranju. Oblikovana je tako, da ohranja svežo in sijočo polt, saj vsebuje dragocene aktivne snovi, kot so vitamini, flavonoidi in mineralne soli, in nam pomaga shujšati, da se bomo počutili bolje.


MLAJŠI BOMO DLJE ČASA

Kisik, ki ga vdihujemo, prehaja iz pljuč v kri in skozi kri v vsako celico, kjer se tvori energija. 
•    Na žalost pa ta naravni proces ustvarja tudi škodljive snovi, proste radikale, naravno nestanovitne molekule, ki lahko poškodujejo biološke strukture: celične stene, DNK, encime … Višja je njihova prisotnost, večje je tveganje, da nam povzročijo škodo. 
•     Prosti radikali nastajajo tudi zaradi izpostavljenosti strupenim snovem, kot je cigaretni dim, alkohol, onesnažen zrak, dolgotrajna izpostavljenost sončnim žarkom brez zaščite, preobilna prehrana.


DELOVANJE ANTIOKSIDANTOV

Da bi bili uspešni v boju proti prostim radikalom, nam (poleg pravilnega načina življenja) lahko pomagajo tudi nekatere dragocene snovi, ki jih imenujemo antioksidanti. Ti jih vežejo nase in zaradi tega postanejo neškodljivi.
•    Veliko antioksidantov naš organizem proizvede sam (govorimo predvsem o nekaterih encimih). Preostale pa lahko zaužijemo s prehrano. Na primer vitamin C in E (ki se nahaja v mandljih, orehih, sončničnih semenih in sončničnem ter olivnem olju); ali  betakaroten, ki se pretvori v vitamin A (veliko ga vsebujejo korenje, paprika, marelice), in nekatere mineralne soli (ki se nahajajo v sadju, zelenjavi, pivskem kvasu).
•    Poleg antioksidantov nam pomagajo tudi flavonoidi, ogromna družina snovi, ki branijo naš vegetativni sistem (borijo se proti mikroorganizmom) in dajejo barvo ter okus. Imajo izrazit učinek proti staranju in krepijo cirkulacijski sistem. Velko jih vsebuje rdeča paprika, zelena, polnozrnata žita (flavoni), čebula in zelje (flavanoni), čaj, kakav in kava (katehin), rdeče in modro sadje (antocianidin) ter soja (isoflavon).


DNEVNE KOLIČINE

Da bi vedeli, ali smo zaužili zadostno količino živil, ki imajo učinek proti staranju, so na ameriškem ministrstvu za kmetijstvo oblikovali živila v skupine, glede na to, koliko oksidantov vsebujejo, enoto za vsebnost antioksidantov pa so poimenovali orac. Glede na raziskave naj bi zaužili približno 5.000 enot oraca na dan. 

Živila, ki vsebujejo 1.000 enot oraca: kozarec borovničevega soka, skodelica češenj, ena pomaranča, 150 g cvetače, brokolija, špinače

Živila, ki vsebujejo 500 enot oraca: polovica kozarca pomarančnega soka, en grozd grozdja, en krompir, 150 g gob, ena čebula

Živila, ki vsebujejo 200 enot oraca: ena hruška, banana ali jabolko, 100 g korenja, steblo zelene, en paradižnik



PROGRAM

Z dieto lahko v enem mesecu izgubimo do 3,5 kilograma in vsebuje približno 1.400 kalorij na dan.

Vse dni
Takoj ko se zbudimo: kozarec mlačne vode, žlička pivskega kvasa
Zajtrk: kozarec pomarančnega soka; 4 polnozrnati prepečenci z žličko medu
Malica: kozarec borovničevega soka
Pred spanjem: izmenjaje pijemo skodelico brezovega, artičokinega in bezgovega čaja 

Ponedeljek
Kosilo: solata iz 100 g skuhanega krompirja, skuhanega stročjega fižola, enega paradižnika, oliv, zabeljena z eno žličko olja; 25 g kruha; eno jabolko
Večerja: rižota z artičokami*

Torek
Kosilo: polnozrnata žemljica (50 g), eno trdo kuhano jajce in 2 rezini piščančje rulade
Večerja: pica margerita (100 g); skuhana cvetača, zabeljena s ščepcem soli in žličko olja; 200 g češenj

Sreda
Kosilo: solata iz 100 g skuhanega krompirja, paradižnika, trdo kuhanega jajca, polovice rdeče čebule, zabeljena z eno žličko olja in ščepcem soli
Večerja: polnjena čebula*; surove gobe, zabeljene z žličko olja

Četrtek
Kosilo: žemljica (50 g) s 60 g kozic, enim paradižnikom in 2 rezinama šunke; 200 g češenj
Večerja: kremna juha iz stročnic, ki jo pripravimo iz 50 g fižola in 50 g graha, zabeljena z žličko olja; 200 g piščančjih prsi, spečenih na žaru; eno jabolko

Petek

Kosilo: endivija s surovimi, na rezine narezanimi gobami, zabeljena z eno žličko olja; pol polnozrnate žemljice (25 g); ena banana
Večerja: testenine z grahom*; morska solata, ki jo pripravimo iz 50 g hobotnice in 60 g skuhanih kozic, zabeljena z žličko olja

Sobota
Kosilo: 60 g testenin s skuhano zelenjavo in žličko parmezana; 150 g govedine, spečene na žaru; zelenjava na žaru; 2 kivija
Večerja: zelenjavni kipnik*; zelena solata z gobami, paradižnikom in 3 do 4 orehi, zabeljena z žličko olja; 100 g gozdnih sadežev

Nedelja
Kosilo: 70 g riža, zabeljenega z eno žličko masla in žličko parmezana; zelena solata s 50 g kozic in žličko olja; eno jabolko
Večerja: pica margerita (približno 100 g); 2 rezini pršuta, ki mu odstranimo vidno maščobo; sadna solata iz polovice banane, 5 jagod, polovice jabolka in limoninim sokom


RECEPTI

RIŽOTA Z ARTIČOKAMI
Sestavine za eno osebo: 60 g riža, 100 g artičok, četrt čebule, 10 g sončničnega olja, 10 g parmezana, pol litra zelenjavne juhe
Priprava: Artičoke skuhamo. Čebulo nasekljamo in jo z artičokami prepražimo. Dodamo riž in med kuhanjem postopoma dolivamo vrelo juho, dokler se riž ne skuha. Nato rižoto potresemo s parmezanom.

POLNJENA ČEBULA
Sestavine za eno osebo: 100 g čebule, 80 g zmlete govedine, 2 do 3 žlice drobtin, eno jajce, 10 g masla
Priprava: Čebulo skuhamo in jo z nožem izdolbemo. Sredico nasekljamo in jo dobro zmešamo z mesom, jajcem in drobtinami ter z njo napolnimo čebulo. Nato jo položimo v posodo, ki smo jo namazali z maslom, in v srednje vroči pečici pečemo 15 minut.

TESTENINE Z GRAHOM
Sestavine za eno osebo: 50 g kratkih testenin, 50 g graha, polovica manjše čebule, peteršilj, pol litra zelenjavne juhe, žlička sončničnega olja, žlička parmezana, ščepec soli
Priprava: Čebulo in peteršilj nasekljamo in ju prepražimo na olju. Ko čebula pozlati, dodamo grah in sol. Dolijemo nekaj žlic juhe in na nizkem ognju kuhamo približno 10 minut. Nato dodamo testenine in preostalo juho in kuhamo, dokler se juha ne pokuha.

ZELENJAVNI KIPNIK
Sestavine za eno osebo: 50 g graha, bučk in špinače, 20 g moke, eno jajce, 80 ml posnetega mleka, 5 g masla, ščepec soli
Priprava: Zelenjavo skuhamo in jo pretlačimo. Pripravimo bešamel – maslo in moko damo v posodo, ki jo postavimo na nizek ogenj, in počasi med mešanjem dolivamo mleko. Mešamo, dokler zmes ne postane kremasta. Posolimo, nato bešamel prelijemo na zelenjavo. Nato prestavimo v lonec in približno 20 minut kuhamo v vodni kopeli.


OHRANJANJE

Ko dosežemo želeno težo, lahko (da bi obdržali rezultate) nadaljujemo z naslednjim programom. Vsebuje približno 1.800 kalorij dnevno, sledimo pa mu najmanj 2 tedna. Osnovna shema je enaka kot pri dieti proti staranju, dodamo pa nekaj živil, da se vnos kalorij poveča:
•    za zajtrk dodamo žličko sladkorja ali medu;
•    če imamo za kosilo sendvič, pojemo 80 g kruha (namesto 50 g), če pa imamo v dieti navedenih 25 g kruha, pa ga sedaj pojemo 50 g;
•    za popoldansko malico pojemo en sezonski sadež ali popijemo kozarec sadnega soka;
•    za večerjo dodamo še 50 g polnozrnatega kruha in žličko olja za zabelo ali kuhanje.