Koliko kilogramov lahko izgubimo: 1 do 2 kilograma
Koliko časa traja: en teden
Komu je namenjena: tistim, ki radi dobro jedo in bi radi imeli praktično dieto


Dieta s sladoledi in sorbeti

Sladoled je poleti eno izmed najbolj iskanih živil, in čeprav velja prepričanje, da je zelo kaloričen, ga lahko uživamo tudi med dieto. Vendar pa ga moramo imeti za samostojen obrok in ne le za posladek.
•    Primeren je tako za tiste, ki so na počitnicah, kot tudi za tiste, ki ostanejo doma in potrebujejo nekaj osvežilnega, lahkega in okusnega. Sladoled ima lahko toliko različnih okusov, da se bo vedno našel kakšen tudi za najzahtevnejše: izbiramo lahko med mlečnimi, sadnimi jogurtovimi in sojinimi. Ne smemo pa pozabiti tudi na sorbete. 
•    Po navedeni dieti se lahko prehranjujemo en ali več tednov, vendar pa moramo paziti, da imajo živila, ki jih uživamo poleg sladoleda, vse tiste prehranske snovi, ki jih sladoled ne vsebuje. 

Ni le desert

Prehranski strokovnjaki uvrščajo sladoled med živila, ki so lahko prisotna v uravnoteženi prehrani, saj vsebuje veliko hranilnih snovi. 
•    Sladoled je lahko prebavljiv in je hranljiv. Visokokakovostni domači sladoledi namreč vsebujejo najboljše sestavine, kot so mleko, jajca, smetana in sladkor. Vsebuje tudi potrebne maščobe, ki skrbijo za pretok vitaminov, kot so vitamin A, vitamini B, pa tudi mineralne soli, kot so kalcij in fosfor.
•    Sladoled vsebuje veliko kalorij predvsem zaradi sladkorja, vendar pa bi lahko rekli, da ima sladkor tudi nekakšno tehnično funkcijo, saj znižuje točko zamrznitve in izboljšuje čvrstost in mehkobo sladoleda.
•    Izračun kalorij ni preprost, saj se njihova količina razlikuje glede na to, ali je domač ali pa industrijsko proizveden, pa tudi sestavine se spreminjajo glede na proizvajalca. Na splošno bi lahko dejali, da kremni sladoled vsebuje približno 210 do 230 kalorij na 100 g (približno dve kepici), sadni od 110 do 140, sorbet pa med 90 in 140. 

Užitek

S sladoledom se radi posladkamo skozi vse leto, še posebej pa naraste njegova prodaja v poletnih mesecih.
•    Obožujemo ga že od otroštva. Prvič ga poskusimo pred petim letom starosti in se po navadi od njega več ne ločimo.
•    Lahko ga kupujemo v slaščičarnah, vendar pa se ga še vedno največ proda v trgovinah, in sicer v banjicah, tudi večjih velikosti, da ga imamo doma vedno na voljo. 

Dieta

Vsak dan zaužijemo en sladoledni obrok. Vsi ostali obroki pa nam zagotavljajo še vse dodatne hranljive snovi, ki so potrebne za uravnoteženo prehrano. Z dieto bomo izgubili od 1 do 2 kilograma.

V istem dnevu lahko kosilo zamenjamo z večerjo. 
•    Za zabele dnevno uporabimo 2 žlici ekstra deviškega olivnega olja.
•    Namesto sladkorja uporabljamo nizkokalorično sladilo.
•    Med sadjem izbiramo med jabolki, hruškami, gozdnimi sadeži, kivijem, breskvami, lubenico in marelicami.

Vse dni

Zajtrk: skodelica ječmenove kave ali čaja; 4 rezine polnozrnatega prepečenca ali dve žici nesladkanih žitaric; lonček navadnega jogurta ali skodelica posnetega mleka
Malica: 200 g svežega sezonskega sadja ali kozarec sveže iztisnjenega soka iz agrumov brez dodanega sladkorja

  • PONEDELJEK

Kosilo: štiri kepice sladoleda (200 g): 2 kepici mlečnega in 2 sadnega; 5 marelic
Večerja: 200 g purana, spečenega na žaru; kisle kumarice v solati; jajčevci, spečeni na žaru; skodelica gozdnih sadežev

  • TOREK

Kosilo: 70 g testenin s paradižnikom, baziliko in žličko parmezana; mešana solata; 4 rezine šunke
Večerja: krožnik hladne zelenjavne mineštre (brez krompirja in stročnic); 2 trdo ali mehko kuhani jajci; 40 g polnozrnatega kruha; 100 g sorbeta iz zelenih jabolk

  • SREDA

Kosilo: 80 g šunke; zelena solata; limonin sorbet (100 g); rezina lubenice ali ena breskev
Večerja: ena mocarela (125 g); 200 g skuhanega stročjega fižola; 50 g kuha

  • ČETRTEK

Kosilo: štiri kepice sladoleda (200 g): 2 kepici mlečnega in 2 sadnega; jabolko ali hruška
Večerja: 160 g tunine iz slanice; zelena solata; 40 g polnozrnatega kruha

  • PETEK

Kosilo: sendvič, pripravljen s 50 g popečenega polnozrnatega kruha, 60 g paradižnika, origanom in baziliko; zrezek (110 g), spečen na žaru; mešana solata; 100 g meloninega sorbeta
Večerja: solata s fižolom in zelenjavo (50 g fižola iz pločevinke, 100 g skuhanega korenja in 100 g skuhanega stročjega fižola zabelimo z oljem in meto); paradižnikova solata; 60 g polnozrnatega kruha; eno jabolko

  • SOBOTA

Kosilo: rižota z bučkami (40 g skuhanega riža prepražimo na olju s čebulo in bučkami); naribano korenje; 2 kepici sadnega sladoleda
Večerja: rezina pice margerite; 200 g svežega sadja

  • NEDELJA

Kosilo: štiri kepice sladoleda (200 g): 2 kepici mlečnega in 2 sadnega; rezina lubenice ali ena breskev
Večerja: 100 g tortelinov, polnjenih s špinačo in skuto, zabeljenih z 10 g masla in žličko parmezana; mešana solata 

Lahek recept za mlečni sladoled

Če imate strojček za pripravo sladoleda, ga lahko z lahkoto pripravite sami. Vendar pa lahko z nekaj več dela in časa pripravite odličen sladoled tudi brez strojčka. Sledi recept za mlečni sladoled za 4 porcije.
•    V veliki, nizki posodi zmešamo 350 ml posnetega mleka s 100 ml sladke smetane in 60 g sladkorja. Nato posodo za 60 minut postavimo v zamrzovalnik. 
•    Vzamemo jo iz zamrzovalnika in z vilicami zmes močno premešamo, da razbijemo zmrznjene kristale, ki so nastali. 
•    Posodo ponovno postavimo v zamrzovalnik za 90 minut. Potem zmes ponovno premešamo in za približno dve uri postavimo v zamrzovalnik, da nastane sladoled.

Ohranjanje
Da bi obdržali pridobljene rezultate, lahko dieti za ohranjanje sledimo še dva tedna.
•    Navedena dieta nam bo pomagala, da bomo z lahkoto prišli spet na normalno, pravilno prehrano.
•    Namesto sladkorja uporabljamo nizkokalorično sladilo.
•    Zabele: 2 žlici ekstra deviškega olivnega olja na dan.
•    Zelenjava: vsa, razen stročnic in krompirja.
•    Na dan popijmo vsaj liter in pol vode.

Zajtrk: ječmenova kava ali čaj; lonček sadnega jogurta ali skodelica delno posnetega mleka;  5 do 6 prepečencev ali 4 do 5 suhih polnozrnatih piškotov ali 50 g žitaric; 150 g suhega sadja
Kosilo: 50 g testenin ali riža z lahkimi zelenjavnimi omakami ali 80 g polnozrnatega kruha; velika solata s svežo ali kuhano mešano zelenjavo, s kakšno kislo kumarico ali drugo vloženo zelenjavo in 70 g tunine ali 100 g vloženega fižola ali graha
Malica: izmenjujemo med 2 kepicama sadnega ali jogurtovega sladoleda in 200 g svežega sadja
Večerja: mešana surova zelenjava; 40 g polnozrnatega kruha in ena izmed naslednjih jedi:
•    enkrat do dvakrat na teden: trdo ali mehko kuhana jajca;
•    dvakrat na teden: 200 g ribe, spečene na žaru ali v pečici (hobotnica, lignji, kalamari, postrv, polenovka, oslič, morski sadeži);
•    dvakrat na teden: 120 g mesa, spečenega na žaru ali v pečici, ali 50 g pršuta ali šunke:
•    enkrat do dvakrat na teden: 80 g sira ali 160 g skute;
•    za poobedek pojemo 200 g svežega sezonskega sadja, dvakrat tedensko pa namesto sadja zaužijemo sadni sorbet.

Različice
Tistim, ki resnično pazijo na postavo, so na voljo sladoledi, ki namesto mleka uporabljajo jogurt, pa tudi sojo in riž.
Jogurt: Pripravi se ga s posebnim zamrznjenim jogurtom, ki vsebuje zelo malo maščob. Količina kalorij in hranilnih snovi je zelo podobna mlečnim sladoledom.
Soja: Sojin sladoled je pripravljen z živili, ki so izključno rastlinskega izvora, ne vsebuje mleka (nadomestijo ga s sojinim mlekom), ne jajc. Tak sladoled je primeren tudi za osebe, ki imajo alergijo na mleko ali imajo težave zaradi povišanega krvnega tlaka ali povišanih trigliceridov (je brez holesterola). In njegov kalorijska vrednost: 150 kalorij na 100g.
Riž: Njegova osnova je riževo mleko in je izdelan s sestavinami izključno rastlinskega izvora. Ima podobne značilnosti kot sojin sladoled.