Ste zasledili zadnjo novico o pojavi dietil glikola v zobni pasti?

 

Dietil glikol


Dietil glikol je organska spojina, brezbarvna, higroskopna tekočina brez vonja in okusa. Raztaplja se v vodi in alkoholih.

Uporablja se kot antifriz, ki znižuje tališče (zmrzišče) in zvišuje vrelišče.

Je tudi osnovni element pri organskih sintezah, npr. morfolina (dodatek za uravnavanje pH fosilnih goriv, derivati le tega pa se dodajajo tudi fungicidom) in 1,4-dioksana (ta spojina po karcinogenosti spada v skupino 2B).

Je topilo za nitrocelulozo, barve, olja in organske spojine. Dodajajo ga tudi tobaku, črnilom za tiskalnike in pluti kot sredstvo za vzdrževanje vlage. DEG je postal znan zaradi dolge zgodovine zastrupitev.

Poglejmo si nekatere:
Leta 1937 se je na ameriškem trgu pojavilo zdravilo Elixir Sulfanilamid, ki je vsebovalo DEG kot topilo. Še preden se je zdravilo umaknilo s trga, je prišlo že do 107 zastrupitev s smrtnim izidom.

V naslednjih letih so o zastrupitvah poročali iz Južne Afrike, Nigerije, Argentine in Paname. Na Haitiju je umrlo 85 otrok. Otroci so jemali paracetamol sirup, ki je vseboval glicerol, okužen z DEG. Podoben incident se je pripetil v Bangladešu, kjer je terjal precej več smrtnih žrtev (339 otrok).

Leta 1985 se je DEG pojavil v nekem avstrijskem vinu z namenom izboljšanja okusa. Količina dodanega glikola sicer ni bila letalna, vendar je bila zaznana s posebnimi analiznimi metodami . Enako se je zgodilo leta 2006 v Panami.

Ministrstvo za zdravje v Panami je opozorilo visoke količine DEG v sladkih pijačah, medtem, ko so razkrili vzroke za značilne gastrointestinalne težave, nepravilnosti v delovanju ledvic ter paralizo. Za 46 pacientov je bila zastrupitev usodna.