To je kraj slavnih pisateljev in je mesto, ki ima več obrazov. Dublin velja za mlado mesto, saj njegovo podobo ustvarjajo v večini mladi.

 

dublin

 

V 70. letih 20. stoletja je vladala asketska strogost, ki pa je danes ni več. Čeprav je to veliko mesto je vseeno prijazno in prijetno, saj nima visokih nebotičnikov, kot jih imajo druga velemesta. Središče mesta lahko lahko prehodimo v enem dnevu. Ima veliko vrtov in parkov, kjer se Dubličani srečujejo, se pogovarjajo. Mesto je še danes na nek način podobno vasi, kjer se domačini srečujejo z znanci, plešejo ljudske plese in kamorkoli stopiš lahko slišiš iz zvočnikov ali na ulicah staro glasbo.

TRADICIJA

- V Grafton Streetu boste našli od folklore, jazza pa do klasike, ki vam jih bodo predstavili ulični umetniki.

- Četrt Temple Bar ima ozke ulice, ki so polne gostiln in galerij.

- Pred tisoč leti zasnovana Kristusova cerkev je bila nazadnje prenovljena leta 1871.

- Trinity College- kolidž sv. Trojice, velja za najstarejšo univerzo na Irskem, veliko stavb pa je iz 18. stoletja.

Dublin je doživel največji razcvet med 17. in 18. stoletju. V tistem času je nastalo veliko pomembnih zgradb, kot je Bank of Ireland na College Greenu. Ko se je Irska združila z Veliko Britanijo leta 1801 in sicer na podlagi združitvenega zakona je v tej zgradbi zasedal irski parlament. V letu 1802 pa je postala zgradba v lasti banke, ki pa je še danes skoraj takšna, kot je bila takrat. Zgrajena je bila po načrtu sira Edwarda Lovetta Piercea v letu 1729. Bila je zasnovana, kot prva v Evropi za parlament.

V Dublinu boste našli veliko pubov, ki so vedno polni veselih ljudi.

PIVOVARNA

Ni veliko ljudi, ki bi jo poznali, če bi povedali njeno ime St. James's Gate Breawery ali po naše Pivovarna ob vratih sv. Jakoba. Verjetno pa bi prepoznali pivo, ki ga izdelujejo v tej pivovarni pod imenom Guinness Extra Stout ali pa kar Guinness. Pivovarna je bila ustanovljena v letu 1759, njen lastnik in ustanovitelj pa je bil Arthur Guinness. Zaščitni znak te pijače pa je ptica tukan.

Če vas zanima kakšen je postopek izdelovanja tega piva, si lahko v muzeju, ki je bil nekdaj skladišče s hmeljem, tudi ogledate. En guinness na dan priporočajo celo zdravniki, saj naj bi bil zdrav, ker vsebuje hranljive snovi in celo nosečnice ga lahko pijejo. Pub je za Irce, kot nekakšna dnevna soba, kjer si izmenjujeo vsakodnevne novice, spoznavajo nove ljudi.

ZANIMIVOSTI DUBLINA IN KAJ VAM PONUJA NA OGLED

- V Dublinu živi 1,1 milijona ljudi.

- Mesto si lahko ogledate peš ali pa z dvonadstropnim avtobusom, lahko pa si tudi sposodite kolo in se z njim podate po mestnih ulicah.

- Botanični vrt se nahaja na 20 hektarjev velikem območju, kjer so pristni viktorianski rastlinjaki s palmami.

- Sedež Vrhovnega sodišča se imenuje Four Courtis, ki so jo zgradili leta 1802. Med državljansko vojno v letu 1922 pa je ta pogorela. Leta 1931 pa so jo obnovili.

- Vredna ogleda pa je tudi katedrala St. Patrick.

- Med letoma 1202- 1228 je bil zgrajen dublinski grad, kjer je bila vikinška trdnjava. V njenih sobanah pa potekajo državni sprejemi.

- Kogar zanima keltsko zlato pa se lahko poda v Narodni muzej, kjer so razstavljene dragocenosti kot sta kelih iz Ardagha ter zaponka iz Tare iz 8. stoletja.

V Dublinu boste našli še veliko več muzejev, zanimivih trgovinic z različnimi spominki. Tu se boste zagotovo počutili odlično.