Avstralskim domorodcem je EMU olje poznano že tisočletja. Olje so mešali z natančno izbranimi zelišči in na tak način pripravljali mazila in oljne pripravke. 

Zelo dobro jim je služilo pri zdravljenju opeklin, odrgnin, ureznin in kot sredstvo za lajšanje bolečin v mišicah, celo pri zlomih. 
Tradicija avstralskih domorodcev se je zdaj preselila v kozmetične in farmacevtske laboratorije. 

Odkrite so bile številne pozitivne lastnosti EMU olja: 

- Zelo dobro se meša z drugimi substancami, kar daje neomejene možnosti mešanja in pripravljanja različnih olj in mazil. Številni testi so pokazali izjemne rezultate pri zdravljenju ekcemov, različnih vrst dermatitisov in celo psorioze.

- Vsebuje fosfolipide, ki zelo hitro prodirajo v kožo. Le-ti seveda istočasno tudi olajšajo prodiranje drugih sestavin dodanih olju (npr. eterična olja in drugi izvlečki).

- Deluje bakteriostatično, kar pomeni da zavira razvoj bakterij. Zato ne povzroča iritacij in ne maši por (ni komedogeno).

- Vsebuje visoko koncentracijo linolne kisline, ki sprošča boleče mišice in oleinsko kislino ki ima lokalno anti-inflamatorno (protivnetno) delovanje.
Številne kozmetične in farmacevtske organizacije raziskujejo EMU olje tudi zaradi liposomov, ki tudi zelo dobro prodirajo v kožo.

Izdelane so bile tudi primerjalne študije, kjer so primerjali EMU in minerala olja, ki se ponavadi uporabljajo v raznih kozmetičnih in farmacevtskih preparatih. Testirali so vlažilne lastnosti, hitrost prodiranja v kožo, teksturo, vonj, komedogenost in draženje kože. EMU olje je v vseh primerih izkazalo bistveno boljše.

Zato je Australian Department of Health uvrstil olje med farmacevtske proizvode in ga vpisal v svoj register.