Mrčes je v pomladnem, poletnem in jesenskem času huda nadloga, ki lahko kaj kmalu pokvari piknik ob reki, romantičen zmenek ob ribniku ali le večerni sprehod.  Namesto umetnih insekticidov in vse propadajoče kemije se mirno lahko zanesemo na naravne vonje eteričnih olj. Mrčes ima namreč izredno razvito čutilo za vonj. In to seveda lahko s pridom izkoristimo.

Etericna olja repelenti

Najprimernejša eterična olja, ki bodo odgnala mrčes so: sivka, evkaliptus, citronela, limonska trava, limona, poprova meta, kafra, bor.  
Sami si lahko pripravimo naravni repelent, kjer za osnovo vzamemo 1 dcl kisa v katerega nakapamo okoli 60 kapljic eteričnega olja. Prelijemo v stekleničko z razpršilom in naravni repelent je nared za uporabo. Pred uporabo stekleničko seveda vedno pretresemo.

Muhe bomo najhitreje odgnali z oljem cedre, lovora, pomaranče, sivke, bazilike in evkaliptusa. Najbolje je, da pripravljen repelent razpršimo po zavesah. 
Mravlje naravnost sovražijo meto, pomarančo, limono, kafro in bor. Popršimo njihove stezice, ki vodijo po naših omarah, pultih, okenskih policah ali sobah. Kaj kmalu bodo zaznale naše opozorilo in zavile drugam. Ker eterično olje hlapi, postopek ponovimo vsaj enkrat na teden. Molji se ponavadi odganjajo s pripravki, ki vsebujejo naftalin. Vendar ima le-ta zelo neprijeten vonj po starih omarah, je strupen in rad poškoduje barvo oblačil. Torej bomo za te male leteče naloge raje izbrali romantično dišeče eterično olje sivke (ali kar posušene cvetove sivke, ki jih stresemo v manjše bombažne vrečke), cedre, lovorja, kadulje, pačulija ali limone. Komarji - naši večni poletni spremljevalci bodo kaj kmalu odbrenčali drugam, če bomo kot repelent uporabili limono, limonsko travo, evkalipt, cedro ali sivko.  Še najbolj učinkovita je mešanica eteričnih olj poprove mete, limonske trave in cedre.