Kakor je pred nekaj stoletji bila umetnost biti močnejše postave, saj je bila prehrana slaba in hrane nasploh ni bilo v izobilju, je danes ravno taka umetnost ostati vitek, ker je hrane na naših policah v presežkih, poleg tega pa se je temu, na nek način uničujočemu izobilju pridružila še hitra prehrana oziroma »junk food«.

telovadba v naravi

 

Če bi morali lepo telo spisati v enačbi, bi lahko ugotovili, da je sama formula dokaj enostavna; zdrava prehrana in redno gibanje sta dve pomembni točki, ki jih pri ohranjanju ali pa ustvarjanju lepega telesa ne gre zanemarjati.
Zdrava prehrana je alfa in omega vsega, saj je tisto, kar zaužijemo, najbolj pomembno. Ali se bo zaužita hrana spremenila v maščobne blazinice na naših bokih, je predvsem odvisno od tega, kaj in koliko smo zaužili; omeniti pa velja, da je mnogokrat pomemben tudi faktor »kdaj« določeno zadevo zaužijemo in koliko ur pred počitkom. Če se prehranjujemo v hitrih restavracijah, če smo odvisni od sladkarij ali obožujemo dobro precvrto in drugače obdelano hrano, lahko slej ko prej pričakujemo, da nam bo naše telo to vrnilo kot bumerang; na kritičnih delih nabrane maščobne blazinice, celulit in prepoln volumen telesa so stanja, ki sledijo takšnemu prehranjevanju.

Prav tako tudi sam organizem ne bo v brilijantnem stanju; pomanjkanje vitaminov in mineralov, kompleksnih ogljikovih hidratov ter vlaknin se odraža predvsem tam, kjer tega ne moremo zaznati z očmi. Poleg neželenih maščobnih blazinic na trebuhu in bokih takšnemu prehranjevanju sledi še vsesplošno pomanjkanje energije, našemu organizmu pa pomanjkanje bistvenih elementov, ki so potrebni za njegovo popolno delovanje in formo.

Gibanje je drugi pomemben mejnik, ki ga v formuli za lepo telo ne gre spregledati. Redno gibanje pripomore, da se telo lepše oblikuje, da je koža napeta in čvrsta ter konec koncev – odlično deluje na razpoloženje, saj se ob pravilni vadbi izdatno nadihamo in z znojenjem poskrbimo za to, da se toksini iz telesa učinkovito odplaknejo. Pilates, fitness, joga, tek,…izbire je veliko. Pomembno je, da si izberemo tisto obliko vadbe, ki nas veseli in nas po določenemu času ne bo pričela dolgočasiti. Z rednim gibanjem bomo namreč poskrbele, da bo naše telo čvrsto in lepo oblikovano, poleg tega pa bosta redno gibanje in telovadba še dodatno pospešili proces zmanjševanja telesne teže.