Znana sta dva tipa HSV. - HSV tip 1.: v glavnem povzroča spremembe na ustnicah, ki se kažejo kot mehurčki, kasneje kot ranice in hraste. Lahko napade tudi genitalno področje.
HSV tip 2.: je običajni povzročitelj genitalnega herpesa, lahko pa se med oralnim spolnim odnosom prenese na področje ustnic.

genitalnega herpes


Oba tipa virusa povzročita nastanek kožnih sprememb na področju genitalnih organov (vagina, penis), okoli analne odprtine, na zadnjici ali celo v okoliški koži. Včasih se spremembe pojavijo tudi drugje po telesu, saj je ra vdor virusa dovolj le drobna mikroranica. Ko enkrat pride v telo se virus doživljensko naseli v odgovarjajočih živčnih celicah in povzroča kronične infekcije.

Kako pride do okužbe?
Večina oseb se okuži preko spolnega odnosa z osebo, pri kateri je HSV v aktivni fazi. To pomeni, da se na koži genitalnega dela telesa pojavljajo drobne ranice, v katerih je prisoten virus. Včasih ima določena oseba virus v aktivni fazi, nima pa značilnih znakov, ki bi kazali na njegovo aktivnost. Taka oseba je prenašalec in ravno tako lahko okuži spolnega partnerja. Virus se prenese tudi z oralnim spolnim odnosom. Manj verjeten vendar možen je prenos virusa preko raznih predmetov, kot so WC školjka, tuši in kadi. Virus je namreč zelo občutljiv na zunanje vplive okolja. Žal je možen tudi prenos virusa med porodom preko okužene matere na otroka.

Kakšni so znaki okužbe?
Prvi znaki okužbe se pojavijo v času od 2 do 10 ali 14 dneva po vdoru virusa v telo. Znaki izginejo po dveh do treh tednih.

Zgodnji znaki, ki kažejo na okužbo so:
- Srbeč ali pekoč občutek na področju genitalij ali ob analnem delu
- Bolečine v nogah, zadnjici ali genitalijah
- Izcedek iz vagine

Po nekaj dneh se tam, kjer je virus vstopil v telo, pojavijo ranice. Te so lahko na in v sramnih ustnicah, na penisu, ob anusu in v vhodu v anus ter v vagini in na vratu maternice. Najprej se pojavijo drobne pordele pike, iz katerih nastanejo mehurčki. Ko mehurčki počijo, se pokažejo boleče ranice. Po nekaj dne se zacelijo, nastanejo hraste, ki kasneje odpadejo.

Te specifične znake spremljajo še splošni simptomi:
- Povišana telesna temperatura
- Glavobol
- Bolečine v mišicah
- Boleče in oteženo izločanje urina
- Povečane bezgavke v področju dimelj
Se simptomi lahko še kdaj pojavijo?

Oseba, ki je okužena z HSV tip 1. in/ ali HSV tip 2. bo gotovo še kdaj imela podobne simptome. Virus se namreč, po končani aktivni fazi, naseli v hrbtenjači, kjer miruje. Pri večini pacientov je virus aktiven nekajkrat na leto. Pri ponovni aktivaciji potuje po živcih do mesta prve infekcije, kjer se namnoži in ponovno sproži nastanek kožnih sprememb.

Včasih je virus sicer aktiven, vendar brez znakov na koži. Tudi takrat je prenos na spolnega partnerja možen. Virus je namreč prisoten na mestih prve okužbe, izloča se pa preko izcedka iz nožnice, penisa ali sline. Pri ponovni aktivaciji virusa so znaki veliko bolj blagi in po enem tednu izginejo. Bolnik lahko delno tudi predvidi, kdaj se bodo simptomi pojavili. Opozorilni znaki so večinoma srbenje in ščemenje. Za enkrat še no popolnoma jasni, zakaj se virus ponovno aktivira. Opažanja kažejo, da temu pogojujejo stres, povišana telesna temperatura, fizični napor in menstruacija.

Kako se postavi diagnoza?
Vsekakor so tu potrebni krvni testi, ki omogočijo ugotavljanje tipa virusa.
Na mestu je tukaj tudi temeljit pogovor z zdravnikom: poteku bolezni, o spolnih navadah pacienta in o zdravstvenem stanju partnerja.

Zdravljenje:
Zdravila, ki bi virus uničilo zaenkrat ni. So pa razna antivirusna zdravila, ki olajšajo težave aktivne faze virusa. Da bi se celjenje odvijalo čim hitreje in da se infekcija nebi širila še na druge dele telesa, se mora bolnik držat določenih navodil:

- Mesto, kjer so ranice naj bi bilo čisto in suho, saj se v nasprotnem primeru virusom pridružilo še drugi mikroorganizmi in sprožijo nove zaplete
- Kožnih sprememb se ne dotikamo
- Redno umivanje rok ob vsakem stiku z poškodovano kožo
- V aktivni fazi virusa se odsvetujejo spolni odnosi

Posebno opozorilo velja nosečim ženskam. Če pride do okužbe z virusom med samo nosečnostjo, je velika verjetnost, da se bo virus prenesel ne še ne rojenega otroka. Posledice tega so prezgodnji porod, slepota, gluhost ali duševna zaostalost otroka. Zato ni odveč stalni nadzor nosečnice. V kolikor se znaki aktivnosti virusa pojavijo v času poroda in so v vaginalnem kanalu ali okolici vidne ranice se indicira carski rez.

Genitalni herpes in HIV virus

Oseba, okužena z virusom HIV ima zelo oslabljen imunski sistem. Zato, enako kot pri vseh drugih infekcijskih boleznih, poteka aktivna faza genitalnega herpesa veliko težje in bistveno dlje časa. Tudi oseba z genitalnim virusom ima veliko več možnosti za okužbo z HIV virusom, kot zdrava oseba.

In kakšna je zaščita?
Vedno kondom!