Ustni oprh je okužba gliv kvasovk Candida albicans v ustni sluznici. Strogo povedano, oprh je samo začasna okužba z glivicami vrste candida v ustni votlini dojenčkov. Vendar pa smo za ta namen razširili izraz, ki vključuje okužbe s candido, ki nastanejo v ustih in grlu odraslih, znana tudi pod imenom kandidoza ali moniliaza. Candida je prisotna v ustni votlini skoraj polovice populacije. Vsi, ki nosijo zobne proteze, bodo imeli candido, brez da bi nujno trpeli zaradi morebitnih bolečin. Candida ne postane težava, dokler ne pride do spremembe v kemiji ustne votline, ki candidi daje prednost pred drugimi mikroorganizmi, ki so tudi prisotni.

glivice

 

Te spremembe se lahko zgodijo kot stranki učinek jemanja antibiotikov ali zdravljenja, kot je recimo kemoterapija. Te spremembe lahko povzročijo tudi določeni pogoji, kot je recimo diabetes, zloraba drog, podhranjenost, ter kot posledica imunske pomanjkljivosti, ki je povezan s starostjo ali okužbami, kot je AIDS. Nadalje, ljudje, ki se jim zobne proteze ne prilegajo, lahko pretrpijo zlom v ustni sluznici, ki lahko deluje kot portal za candido. Ljudje, ki trpijo zaradi te težave, imajo pogosto vlažne, bledo rožnate madeže na ustnicah, ki jih poznamo pod imenom angular cheilitis, kar nakazuje candida okužbo.

Kaj so simptomi ustnega oprha?

Beli, kremasti ali rumeni madeži v ustih. Madeži so rahlo dvignjeni. Običajno ni nobene bolečine v področju pod madeži. Če boste spraskali te madeže, bodo za njimi ostale majhne ranice, ki bodo rahlo krvavele.

ri odraslih lahko oprh povzroči neprijeten goreč občutek v ustih in grlu. Še posebej v nevarnosti so dojenčki, uporabniki protez, odrasli z diabetesom in presnovnimi težavami, uporabniki drog, ljudje s pridobljeno imunsko pomanjkljivostjo in podobno. Pri dojenčkih se oprh običajno prepozna na podlagi klinične slike. Občasno, da lahko postavi diagnozo, zdravnik ostrga dojenčkov jezik in vzorec pošlje na analizo. Pri odraslih imajo lahko mnoge druge bolezni ali obolenja, vključno z zelo zgodnjo stopnjo raka, podobne simptome. Torej se je pomembno posvetovati z vašim zdravnikom in izvesti temeljit pregled. V primerih, kjer se oprh pojavi kot posledica bolezni ali obolenja drugih organov ali sistemov, recimo AIDS-a, je lahko nenaden in zelo intenziven oprh znak splošnega poslabšanja glavne bolezni. Zaradi tega je toliko bolj pomembno, da ste pozorni na takšne in podobne spremembe, da si pravočasno priskrbite pomoč. Najprej je potrebno obvladati stanje, ki je povzročilo oprh. To lahko vključuje vlaganje v novo in bolj prilegajočo se protezo, ali prilagoditev zdravljenja sladkorne bolezni. Pri bolnikih z AIDS-om ni vedno možno popraviti imunske pomanjkljivosti in je potrebno uporabiti postopek oralnega zdravljenja s pomočjo zdravil proti glivicam.

Ko enkrat pozdravimo stanje, ki je povzročilo ustni oprh, lahko zdravimo sam oprh. Zdravljenje poteka s pomočjo zdravil proti glivicam, v obliki pilul, ki jih sesate, ali v obliki oralnih suspenzij, ki jih nekaj trenutkov držite v ustih, preden jih pogoltnete. Te omogočajo, da protiglivični agent deluje lokalno v ustih. Primeri vključujejo nistatin (npr. Nystan ustna suspenzija), amfotericin (npr. Fungilin pastile) ali mikonazol (npr. Daktarin ustni gel).Pri določenih zapletenih primerih ali če se okužba razširi bo potrebno sistematično zdravljenje v obliki protiglivičnih tablet, ali nemara v obliki injekcij.