SESTAVINE ZA 4 OSEBE:
300 g gojenih gob, limonin sok, 1 šalotka, 1 žlica masla, 500 ml čiste zelenjavne juhe, 250 g puste skute, 1 žlica moke, 50 g sveže naribanega parmezana ali zbrinca, 1 rumenjak, sol, sveže zmlet poper, malo sveže naribanega muškatnega oreška, 100 g smetane za stepanje in nekaj vejic peteršilja.

 

Gobe očistimo in po potrebi rahlo operemo. Oprane obrišemo in narežemo na tanke ploščice. Pokapljamo jih z limoninim sokom. Šalotko olupimo in drobno sesekljamo. V kozici segrejemo maslo, dodamo šalotko in jo prepražimo, da postekleni. Dodamo gobe in kratek čas pražimo. Zalijemo z juho, zavremo, pokrijemo in na šibki vročini počasi kuhamo 10 minut. Medtem pripravimo zmes za žličnike. Skuto, moko, parmezan ali zbrinc in rumenjak gladko zmešamo. Začinimo s soljo, poprom in z muškatnim oreškom. Juho gladko obdelamo v mešalniku ali s paličnim mešalnikom. Primešamo smetano, jo še malo solimo in popopramo. Juho znova segrejemo, a le tik do vrenja. Z mokro žlico zajemamo iz pripravljene zmesi žličnike in jih vlagamo v juho. V njej naj se počasi kuhajo 5 minut. Peteršilj oplaknemo in otresemo. Listke potrgamo s stebelc in jih potresemo po juhi, tik preden jo ponudimo.