SESTAVINE ZA 4 OSEBE:
2 paradižnika, 1 zelena paprika, 1 velik korenček, 1 srednje velika čebula, 4 goveji zrezki iz rože, sol, sveže zmlet poper, 4 žlice olja, malo moke, 1 žlička zelenega popra, 125 ml rdečega vina in 8 tankih rezin mesnate slanine.

 

Paradižnika za 30 sekund potopimo v krop, prelijemo z mrzlo vodo in olupimo. Papriko očistimo, operemo in po dolgem razrežemo na 5 ali 6 kosov. Korenček olupimo, operemo, po dolgem razpolovimo in počez narežemo na tanke rezine. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. Zrezke oplaknemo z mrzlo vodo in do suhega popivnamo. Po potrebi jih potolčemo. Mastni rob nekajkrat zarežemo, da se meso ne bi zvijalo. Zrezke posolimo in popopramo.

V veliki ponvi segrejemo olje. Zrezke na eni strani pomokamo in jih s pomokano stranjo navzdol položimo na vroče olje. Opečemo jih, da spodnja stran lepo porjavi, obrnemo in enako opečemo po drugi strani. Zrezke vzamemo iz ponve, v ponev pa stresemo čebulo in jo svetlo rumeno opražimo. Dodamo korenček in paradižnika ter še malo popražimo. Paradižnika zdrobimo z vilicami. Dodamo zeleni poper, zalijemo z vinom in zavremo. Minuto ali dve vremo, nato prilijemo toliko vode, da nastane redko tekoča omaka. Vanjo vložimo opečene zrezke, ponev pokrijemo in vsebino na zmerni vročini zdušimo do mehkega. To traja 35 do 40 minut. Med dušenjem večkrat pogledamo, ali je treba doliti še malo vode.
V manjšo ponev damo slanino in jo toliko opečemo, da se izcvre nekaj maščobe. Dodamo kose paprike in pečemo, da postane slanina hrustljava, paprika pa spremeni barvo. Ko so zrezki zdušeni, omako po potrebi dosolimo in popramo. Jed obložimo s slanino in papriko ter ponudimo.