Želite svoji koži zagotoviti nov sijaj, ki bo posledica zdravja kože? Ko si boste naslednjič pripravljali malico ali kosilo ter kupovali izdelke za nego kože, izbirajte med spodaj opisanimi sadeži, zrni, oreščki in zelišči. Z njihovo uporabo boste (p)ostali lepi in zdravi.

hrana za lepoto

 

Moka iz ovsa 
Oves, eno od najbolj hranljivih zrn, znižuje holesterol ter prispeva k neproblematičnemu delovanju prebavil in črevesja. 
Delovanje na kožo: je najboljše sredstvo za zdravljenje suhe, srbeče kože. Oves vsebuje antioksidantsko rastlinsko kislino, ki pomirja kožo, saj se oprime kože in s tem zadržuje vlago.

Brusnice
To nizkokalorično sadje je bogato z vitaminom C, vendar je najbolj poznano predvsem po svoji zmožnosti preprečevanja infekcij sečil. Najnovejše raziskave pa so odkrile, da vsebujejo brusnice tudi poseben tip antioksidanta, ki morda preprečuje obolenja, kot so rak in bolezni srca. 
Delovanje na kožo: antioksidanti v brusnicah igrajo pomembno vlogo pri preprečevanju kožnega raka. Raziskave so pokazale, da ta kiselkast sadež najverjetneje ovira delovanje kolagenskega encima, ki razgrajuje kolagen, katerega funkcija je, da vzdržuje kožo mladostno napeto. Brusnice so milo kislinsko delujoče, zato se, lokalno nanesene, lahko uporabljajo tudi kot nežen piling.

Mandlji
Kot mnogi oreščki, so tudi mandlji bogati z vitaminom E in proteini. Študije kažejo, da lahko mandlji prispevajo k zmanjševanju tveganja za srčna obolenja. So namreč bogati z nenasičenimi maščobami, ki znižujejo raven škodljivega holesterola. 
Delovanje na kožo: mandljevo olje je posebej bogato z maščobnimi kislinami, ki so glavna sestavina kože povrhnjice, ki zadržuje vlago in preprečuje dostop bakterijam. Mandljevo olje je tudi izjemno pomirjajoče.

Sladki koren 
To aromatično zelišče se že od nekdaj uporablja za lajšanje izkašljevanja. Njegova naslednja prednost je ta, da se kislina, ki se nahaja v črnem sladiču, na Japonskem že več kot dvajset let uporablja kot zdravilo pri kroničnem hepatitisu. 
Delovanje na kožo: sladki koren se uporablja za vlaženje kože ter hkrati pomirjajoče deluje na razdraženo kožo. Raziskave kažejo, da je uspešen tudi pri posvetlitvi pigmentnih znamenj na koži.

Soja
Visokoproteinska stročnica lahko s posebnimi postopki priprave deluje antioksidantsko. Raziskave kažejo, da obstaja povezava med redno uporabo soje (v povprečju nekje do 25 gramov dnevno) in pravilno ravnijo holesterola. 
Delovanje na kožo: zaradi antioksidantskih učinkov ovira škodljivo delovanje prostih radikalov ter omogoča, da koža nemoteno izpolnjuje svojo funkcijo.

Rožmarin 
Poznamo ga po blagi in krasni aromi, je pa to zelišče tudi bogato z antioksidantskimi sestavinami. Nekatere izmed teh sestavin naj bi imele sposobnost preprečevanja raznih tumorjev. 
Delovanje na kožo: izvlečke rožmarina najdemo v vlažilcih kože.

Čokolada
Dobra novica za njene ljubitelje - zadnje študije kažejo, da uživanje (zlasti temne) čokolade preprečuje srčna obolenja. Za ta učinek gre zahvala sestavini, ki ščiti celice pred škodljivim delovanjem prostih radikalov. 
Delovanje na kožo: izvleček čokolade se dodaja izdelkom za nego kože zaradi njegovega pomirjevalnega učinka. Tudi kakavovo maslo, ki je (tako kot čokolada) narejeno iz kakavovih zrnc, ima enak učinek.

Čaj
Sestavine zelenega, črnega in belega čaja imajo pomembno vlogo za naše srce – izboljšujejo zdravje srca in preprečuje nastajanja rakavih obolenj ter krepijo imunski sistem. 
Delovanje na kožo: dobro znane so antioksidantske lastnosti čaja, raziskovalci pa predvidevajo, da je čaj dober tudi za preprečevanje škode, ki jo na koži povzročijo agresivni sončni žarki. Predvsem se proučuje prispevek zelenega čaja k preprečevanju kožnega raka. Možno je, da anitoksidantske sestavine zelenega čaja upočasnjujejo proces kožnega vnetja, ki se prične z izpostavljanjem soncu in nadaljuje z mutacijo DNK-ja, kar povzroči rakavo obolenje.