SESTAVINE ZA 4 OSEBE:
150 g bele čebule, 1 žlica olja, 1 vrečka riža, ki se skuha v 10 minutah (62,5 g), 1 strok česna, 300 ml paradižnikovega soka, 800 ml čiste zelenjavne juhe, 50 g rdeče leče, 1 žlica balzamičnega kisa, sol, poper, 1 ščepec sladkorja in 1 šopek bazilike.

 

Čebuli olupimo, razpolovimo in narežemo na zelo tanke krhlje. V kozici segrejemo olje, dodamo čebulo in jo na srednje močni vročini prepražimo, da postekleni. Dodamo riž in kratek čas med nenehnim mešanjem pražimo. Česen olupimo in stisnemo poleg. Prilijemo paradižnikov sok in juho ter dodamo lečo. Zmešamo, zavremo in v pokriti kozici 10 minut kuhamo na šibki vročini. Juho začinimo z balzamičnim kisom, dosolimo in dopopramo ter dodamo še ščepec sladkorja. Dobro zmešamo. Baziliko oplaknemo in do suhega otresemo. Listke potrgamo s stebelc in ozko narežemo. Juho razdelimo na krožnike in potresemo z baziliko.