Če ste moški v starosti med 20 in 45 let in opažate povečano izpadanje las, potem je 95% možnosti, da vas bo v nekaj letih doletela plešavost. Izpadanje se lahko začne na različnih predelih in v različnem obsegu. 

plesa

V prvi fazi lasje postajajo veliko tanjši in svetlejši, nato se pričnejo redčiti. Velikokrat pa je lahko prisotno tudi mastno lasišče.  Tako lahko ostanete bodisi brez vseh las, ali pa se popolna izguba las pojavi na različnih predelih, ponavadi je to na vrhu glave. Tako imenovano visoko čelo, pa se začne pojavljati med 25-30 letom, to je pa pri moških popolnoma naraven in običajen pojav. Plešavost povzročajo moški hormoni, zato redkeje doleti ženske in se pojavlja pri vsakem drugem moškem do 50 leta starost. Ženske pa so v prednosti tudi zato, ker jih njihovi spolni hormoni estrogeni, varujejo pred nastankom plešavosti oziroma varujejo lasne korenine.  Vzroki za nastanek plešavosti so predvsem dedni dejavniki, zraven katerih pa morajo vplivati tudi dejavniki narave. 


Drugi dejavniki pri moških:
- jemanje določenih zdravil
- nepravilno delovanje ščitnice
- podhranjenost
- nekatere oblike bolezni
- operacije in po operativna stanja
- kemoterapije in obsevanja
- sistemska obolenja
- stresni dogodki
- hitro hujšanje


Nekateri se z tem sploh ne obremenjujejo in jemljejo to kot pač nekaj samoumevnega, drugi pa bi storili vse zato, da tega ne bi doživeli. Kupujejo drage proizvode in zelo zgodaj poiščejo pomoč pri zdravniku. Med takimi je največ mladostnikov. 

Možnosti zdravljenja:

Če gremo s problemom izpadanja las k dermatologu dovolj zgodaj, lahko upočasni ali celo za nekoliko časa ustavi izpadanje las.  Prej kot začnete z zdravljenje, več možnosti je za uspeh in zato, da se plešavost bodisi upočasni ali pa popolnoma ustavi.  Obstaja zdravljenje z pomočjo zdravil in pa kirurško zdravljenje. 


Zdravila:

-MINOKSIDIL: raztopina, ki jo je potrebno vtreti v lasišče
-FINASTERID: tablete, pretvarjajo testosteron v dihidrotestosteron
-ANTIANDROGENI HORMON: preprečujejo, da bi se moški hormon testosteron vezal na lasne mešičke in jih tako oslabel