SESTAVINE ZA 4 OSEBE:
375 ml mleka, 40 g masla ali margarine, sol, 100 g prepečenca, 3 jabolka (približno 500 g), 4 jajca, 2 žlici jabolčnega soka, drobno naribana lupina in sok 2 nepovoskanih limon, 50 g sladkorja, cimet, 1 vrečka vaniljevega sladkorja in 50 g sesekljanih orehov. 1 žlica sladkorja in 1 žlička cimeta za posip. 1 jabolko (200 g), 2 žlici jabolčnega soka, 1 žlica sladkorja v prahu in 1 žlica sesekljanih orehov za oblogo; maščoba za posodo in po želji melisa za okras.

 

Jabolčna zloženka Mleko, maslo ali margarino in ščepec soli zavremo. Prepečenec zdrobimo v skledo in prelijemo z vrelim mlekom. Pustimo 30 minut, da se prepoji. Jabolka operemo, olupimo, razpolovimo in izrežemo peščišča. Polovice narežemo na kockice. Jajca ubijemo in rumenjake ločimo od beljakov. Jabolka, rumenjake, jabolčni sok, limonino lupino in sok, sladkor, malo cimeta, vaniljev sladkor in sesekljane orehe zmešamo. Dodamo namočen prepečenec. Beljake stepemo v sneg in ga rahlo primešamo. Nepregorno posodo namastimo in zdevamo vanjo maso. Gladko jo poravnamo in potresemo z eno žlico sladkorja in eno žličko cimeta. Posodo postavimo v pečico, ki smo jo segreli na 180 ºC, in sladico pečemo približno eno uro. Medtem eno jabolko skrbno operemo in do suhega obrišemo. Razrežemo ga na četrtine in razpečkamo. Četrtine narežemo na krhlje. Damo jih v kozico, prilijemo jabolčni sok in dušimo tri minute. Pečeno sladico lepo obložimo z jabolčnimi krhlji ter potresemo s sladkorjem v prahu in sesekljanimi lešniki. Po želji jo okrasimo s svežo meliso. Jabolčna zloženka je dovolj nasitna, da jo lahko ponudimo za glavno jed. Poleg se zelo poda vaniljeva omaka.