SESTAVINE ZA 4 OSEBE:
1 piščančje prsi in 1 piščančje bedro (stegno in krača), oboje s kostmi in kožo, 2 korenčka, 1 peteršiljeva korenina, 1 kos gomoljne zelene, ½ čebule, nekaj zrn popra, sol, 40 g okroglozrnatega riža, 40 g masla, 30 g moke, sveže zmlet beli poper, 1 rumenjak, 125 g crème fraîche in sesekljan peteršilj.

 

Piščančje prsi in bedro oplaknemo pod mrzlo vodo in položimo v lonec. Korenčka in peteršiljevo korenino ostrgamo in operemo. Zeleno olupimo in operemo. Čebulo olupimo. Vso zelenjavo in poprova zrna dodamo k mesu, zalijemo z mrzlo vodo in posolimo. Pristavimo, zavremo, vročino znižamo in kuhamo toliko časa, da je vse popolnoma mehko. Juho precedimo in razmastimo (z žlico ali s počasnim vlečenjem papirnatega prtička po površju). Odmerimo je 750 ml (če je juhe več, jo lahko za dan ali dva shranimo v hladilniku). Mesu odstranimo kožo in ga odluščimo od kosti. Korenček prihranimo, drugo zelenjavo zavržemo.
Medtem ko se juha kuha, riž skuhamo v slanem kropu. Ko je zelo mehak, ga odcedimo in pretlačimo skozi sito. Ko je juha razmaščena, v kozici segrejemo maslo, ga pomokamo in naredimo zelo svetlo prežganje. Zalijemo ga z juho, zavremo in kuhamo, da se juha nekoliko zgosti. Dodamo riž in kuhamo naprej, da se juha zgosti, kolikor želimo. Poskusimo in juho popopramo ter po potrebi dosolimo. Meso narežemo na koščke, korenček na tanke polovične rezine. Rumenjak gladko razžvrkljamo s crème fraîche in umešamo v juho. Dodamo meso in korenček ter juho znova segrejemo. Potresemo jo s peteršiljem in takoj ponudimo.