Arganovo olje proizvajajo iz jedrc orehov drevesa argan. Argan raste samo v gorovju Atlas v Maroku, dočaka pa starost 150 let ali več. Da bi zaščitili to ogroženo drevo, je UNESCO te gozdove označil kot zaščiten rezervat biosfere.Arganovi gozdovi se navadno delijo na manjše dele, ki so v lasti družin. Družina Berberov, ki živi v gozdovih, nabira z olji bogate arganove oreščk, iz njih pa delajo kozmetično in kulinarično arganovo olje. 

 

zrna arganovega olja

 

V zadnjih letih so začeli s programom nasaditve arganovih gozdov na nova področja, da bi skupnostim omogočili ujeti korak s potrebo po arganovem olju. Z obnovljenim spoštovanjem do njihovih dreves in mednarodno podporo, je postala proizvodnja arganovega olja model za agro gozdarstvo in kooperativni sistem dela.


Zadruge berberskih žensk

Vse procesiranje orehov še vedno ročno opravljajo zadruge berberskih žensk.
Včasih, ko so proces ekstrakcije počeli samo ročno, od začetka do konca, je eni osebi za 5 litrov čistega olja vzelo 1 teden časa. V zadnjih letih so investicije omogočile povečanje proizvodnje.


Zadruge berberskih žensk

Čeprav se arganovi orehi še vedno nabirajo ročno, posušeni pa se za ekstrakcijo prav tako drobijo ročno, je vpeljava naprav za hladno stiskanje preobrazila proces proizvodnje. Delo še vedno nadzirajo zadruge, ki jih vodijo berberske ženske lokalnih skupnosti. Vendar pa je lokalni nadzor proizvodnje sedaj podprt še s programom pravične trgovine, kot tudi z investicijami v naprave za gladno stiskanje povečal produktivnost in kvaliteto olja.

Mednarodno zanimanje za arganovo oljo je za 10-krat zvišalo povprečno plačo berberskih žensk v primerjavi z letom 1997. Veliko denarja, ki ga ustvarijo, namenijo izobrazbi in pismenosti za ženske, kot tudi šolam in zdravstvenim programom za ženske in otroke. 

 

Kako pridelajo arganovo olje?

Postopek izdelave arganovega olja je še vedno počasen in ročen. Čeprav mehanske naprave za stiskanje sedaj prevzemajo večino težkega dela pri stiskanju olja, pa je še vedno veliko dela opravljenega ročno.
Ko je sadež argana pripravljen na obiranje, je dolg okoli 2 cm in zelen. Arganove sadeže nato odstranijo iz dreves, zbira pa jih lokalna skupnost. Za lažjo odstranitev lupine morajo biti arganovi sadeži posušeni. To naredijo tako, da zelene sadeže nekaj tednov pustijo na maroškem soncu.

Potem ko sadež olupijo, odstranijo rjav oreh. Te oreščke so neverjetno težko razbiti, zato ta postopek še vedno opravljajo skupine žensk, ki ročno odprejo te oreščke. Znotraj so 2-3 bledo rjava jedrca. Ta jedrca potem hladno stiskajo, da dobijo čisto olje. 

Po stiskanju ga enostavno prefiltrirajo, da dobijo olje, ki ima vonj po arganovih oreščkih, dvojna filtracija pa da še posebej čisto olje, saj z njo odstranijo dodatne usedline. Postopek dvojne filtracije prav tako odstrani vonj po arganovih oreščkih. Surovo stiskana jedrca arganovih oreščkov dajo neverjetno grenko olje. Da ga naredijo jedilnega, jedrca pred stiskanjem popražijo. 

 

Različni razredi arganovega olja.

Obstajata dve glavni vrsti arganovega olja. Kulinarično arganovo olje, ki se uporablja v kuhiniji ali kot prehransko dopolnilo in v kapsulah. Olje je zlato rjavo in ima močan vonj po oreščkih. Kulinarično arganovo olje je tudi bogati z vitamini in hranili, za katera veliko raziskav kaže, da pomagajo pri veliko zdravstvenih težavah. Kulinarični argan ni primeren za rabo v kozmetiki.

Trije razredi kozmetičnega arganovega olja.
- Olje z enojno filtracijo. To ima rumeno barvo in vonj po arganovih oreščkih, ki je podoben vonju oljke/citrusov.
- Filtrirano z aktivnim ogljem. Manjša količina proizvodnje olja v Maroku uporablja dvojno filtracijo z aktivnim ogljem. To je inertna spojina, ki odstrani usedline brez da bi vplivala na olje. Karbonsko filtrirano olje ima svetlejšo rumeno barvo in bolj dišeč, sladek vonj, ki je manj podoben oljki.
- Dvojno filtrirano olje. Najčistejši razred arganovega olja je filtriran dvakrat, s tem pa odstranijo vse usedline. To olje ima bledo rumeno barvo in skoraj nobenega vonja po arganovih oreščkih. Oba, tako enojno filtrirano olje in arganovo olje brez vonja, lahko kupite v naši spletni trgovini.


Kakšna je hranilna in vitaminska formula v arganovem olju?


Veliko raziskav je bilo narejenih z namenom pojasniti tradicionalno uporabo arganovega olja v kozmetiki in za zdravstvene namene. Analiza arganovega olja je pokazala, da so nekatera hranila odgovorna za učinke, ki jih nudi arganovo olje. Tukaj je seznam najpomembnejših hranil v sestavi arganovega olja, ki mu dajejo njegove unikatne koristi: 

Antioksidativni tokoferoli:

Arganovo olje ima dvakrat večjo količino vitamina E od olivnega olja. Ti visoki nivoji antioksidantov pomagajo odstranjevati proste radikale, ki starajo kožne celice. Antioksidanti v kemijski formuli arganovega olja so pomembni tudi za pospeševanje celične proliferacije.


Esencialne maščobne kisline

Analiza arganovega olja je pokazala, da je zelo bogato z omega 6 in omega 3 zdravimi maščobnimi kislinami. Te maščobne kisline so ključne pri ohranjanju prožnosti kože, pomembno vlogo pa igrajo tudi pri zmanjševanju in blaženju vnetij.

Triterpeni

Arganovo olje vsebuje triterpene. Eden od teh triterpenov, imenovan Tirukalol, igra pomembno vlogo pri cicatrizaciji oz. brazgotinjenju– proces, ki celi rane na koži.

Beta amirin

Beta amirin vsebujejo tudi drugi zeliščni izdelki za rast celic in pospeševanje celjenja kože. Ima sposobnost, da pospešuje sintezo novega kolagena. Prav tako naj bi pomagal pri lajšanju simptomov luskavice.

Butirospermol

Butirospermol ima močne protivnetne učinke, ki lahko koristijo pri lajšanju vnetja kože ali notranjih vnetjih, kot je artritis.

Lupeol 

Luepol ima močne antiseptične učinke.