Urejeni nohti so vedno ZDRAVI nohti. Urejeni nohti se ne cepijo, so trdni in vsekakor niso pogriženi. Seveda velik del, poleg nege, ki vpliva na izgled vaših nohtov, predstavlja prehrana. S pravilno prehrano lahko tako poskrbite, da bodo vaši nohti trdni in zdravi, saj so le takšni primerna podlaga za oblikovanje.

  

naravni nohti na roki
(vir:www.pixabay.com)

 

Krhki, lomljivi in suhi nohti so posledica neuravnotežene prehrane – so torej pokazatelj, da se prehranjujete nezdravo in da spijete premalo vode. Vašemu telesu očitno primanjkuje hranilnih snovi, vitaminov in mineralov. Stanje poslabša tudi vreme, pretirano izpostavljanje vlagi, oslabljen imunski sistem in pogosta težava – stres.

Kaj torej jesti, da bodo vaši nohti zdravi in trdni?

 

• VITAMINI in MINERALI

Vitamin A – saj bo pomagal suhim in lomljivim nohtom. Najdete ga v jetrih, brokoliju, jajčnemu rumenjaku, mleku in mlečnih izdelkih.

Imate rumenkasto obarvane nohte? Hitro po vitamin B12!. Največ ga vsebuje meso  (predvsem drobovina (jetra), školjke). Pomagal vam bo tudi vitamin E, ki ga vsebujejo oreščki, soja, korenje, koruza in špinača.

Če se vaši nohti luščijo, bo prava pomoč vitamin C, ki preprečuje odstopanje nohtov. Najdete ga v sadju in zelenjavi (kivi, jagode, pomaranče, limone, brokoli, cvetača, špinača, beluši).

Vitamin D – preprečuje plastenje in pokanje nohtov. Da bi se rešili omenjenih težav, jejte ribe (losos, sardine, tuna) in jajca.

Da bodo vaši nohti trdni, zaužijte vitamin H (biotin) – najdete ga v jetrih, cvetači, arašidih, pivskem kvasu, rumenjaku, gobah, pomarančah, grenivkah in lubenici.

Seveda ne gre brez kalcija, ki skrbi za izgradnjo in trdost kosti, zob in med drugim tudi nohtov. Vsebujejo ga mleko in mlečni izdelki, zelena listnata zelenjava, fige, brokoli in blitva.

Za zdravlje vaših nohtov lahko torej poskrbite sami –  z uravnoteženo prehrano in malce potrpežljivosti! Ne pozabite, da nohti v povprečju zrastejo od dva do tri milimetre na mesec. Hitreje rastejo nohti na rokah, najbolj hitro pa noht na sredincu.

Da bi vaši nothi izgledali še bolje, uredite obnohtno kožico, nohte pa pristižite kratko. Nohte lahko namažete z različnimi laki, ki vsebujejo vitamine in tako še dodatno pomagate njihovemu zdravju.