Imate radi meso? Privoščite si ga! Ne varčujte z denarjem in pri zanesljivem mesarju kupite zrezke najboljše kakovosti. Če je mogoče, kupujte meso ekološko vzrejenih živali.

 
hrana v kuhinji

Zrezki po italijansko

10 minut + 20 minut za pečenje
Na osebo: približno 415 kcal

Sestavine za 4 osebe:
4 svinjski zrezki (po približno 120 g)
4 žlice pesta
4 majhne bučke
½ šopka bazilike
1 pločevinka paradižnikov v koščkih (800 g)
50 g smetane
sol, poper
150 g mocarele
olje za pekač


Priprava:
Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija (vroči zrak: 180 stopinj Celzija), zrezke oplaknemo in popivnamo. Po obeh straneh jih namažemo s pestom. Bučke operemo, očistimo in grobo nastrgamo. Baziliko oplaknemo, jo osušimo in listke sesekljamo. Model za narastke rahlo naoljimo in položimo vanj zrezke. Paradižnike iz pločevinke zmešamo s smetano, naribanimi bučkami in baziliko, začinimo s soljo in poprom ter enakomerno porazdelimo po zrezkih. Mocarelo narežemo na tanke rezine. V vroči pečici pečemo okoli 20 minut. Zraven lahko postrežemo majonezo.


Jagnječji zrezki Stroganov

30 minut
Na osebo: približno 335 kcal

Sestavine za 4 osebe:
4 kisle kumarice
2 kuhana in olupljena gomolja rdeče pese
2 veliki čebuli
2 žlici nevtralnega olja
4 jagnječji zrezki
sol, poper
¼ zelenjavne juhe
3 do 4 žličke gorčice ali majoneze
4 do 5 žlic kisle smetane

Priprava
Kisle kumarice narežemo na tanke rezine, gomolje rdeče pese pa na tanke paličice. Čebulo olupimo in narežemo na majhne kocke. V ponvi segrejemo olje. Jagnječje zrezke posolimo in popopramo ter krepko opečemo po obeh straneh, približno 8 minut. Nato jih vzamemo iz ponve in zavijemo v aluminijasto folijo. Čebulo stisnemo v sok od pečenja v ponvi in pražimo, dokler ne ovene. Prilijemo juho in na močnem ognju pokuhamo približno na polovico. Vmešamo gorčico ali majonezo in smetano, dodamo kumarice in rdeči peso ter osolimo in popopramo. Dodamo zrezke in sok, ki se je nabral v foliji, ter pustimo 2 minuti, da se zrezki prepojijo z omako.