Urejena stopala so prav tako pomembna kot urejene roke – včasih na to kar malce pozabimo. Tudi v zimskem času, ko se temperature spustijo pod ničlo, čeprav letos – roko na srce – ni ravno takšna zima, na nego stopal ne smemo pozabiti. Ponavadi jih zbašemo v čevlje, ki niso precej topli ali pa so pretesni, naša stopala so potem čisto premražena, mi pa ostanemo slabe volje.

urejena in zdrava stopala

(slikovni vir: http://www.berkeleywellness.com/)• Primerna obutev

Da bi se izognili takšnim nevšečnostim, je potrebno poskrbeti za primerno obutev. Čevlji naj bodo v tem letnem času (razumljivo) prilagojeni razmeram. Dame, ki se prevečkrat zelo potrudimo ter se želimo tudi v mrzlih mesecih pokazati v najboljši luči, zato velikokrat obujemo čevlje z visoko peto. Takšna obutev sicer pripomore k lepši silhueti telesa, vendar je za naša stopala na dolgi rok škodljiva, pozimi pa ni niti topla.

Namesto tega raje obujte debele škornje ali »bularje«, ki so lahko prav tako čudovito dopolnilo k vašemu stylingu. Pa še zeblo vas ne bo! J

Obutev je res zelo pomembna, saj stopala opravljajo garaško delo – prenašajo namreč težo celotnega telesa! Bodite posebej pozorni pri športnih aktivnostih, ki zahtevajo drugačno obutev kot običajno.

Pravilno delovanje stopal in nog omogoča pravilno telesno držo, saj mišičje prav prek mišic stopal in nog dobiva pobude za dejavnost. Ker je površina po kateri hodimo, praviloma trda, naj bi bil vsak čevelj udoben in mehak.

Kljub vsemu lahko kupite vložke za čevlje, ki bodo vašo obutev še dodatno omehčali.

 

• Urejeni nohti?

Zdrava stopala so lahko le urejena in negovana stopala! Najprej je zato potrebno poskrbeti za nohte. Rumenkasta ali črna barva nista znak zdravih nohtov, zato je najbolje, da težavo odpravite – napotite se v lekarno, kjer vam bodo svetovali, kako to storite.

Ko bodo vaši nohti zdravi, je na vrsti naslednji korak: nega. Poskrbite, da je obnohtna kožica urejena. Dolžina nohtov naj bo kratka, a ne preveč – pazite, da boste nohte pristigli pravilno, saj lahko v nasprotnem primeru pride do vraščanja nohtov.

 

• Kaj pa koža?

Koži na stopalih posvetite posebno pozornost, saj je popolnoma drugačna od kože preostalega telesa. Podplate lahko negujete z raznimi kremami – poleg tega je pomembno, da redno odstranjujete odmrlo kožo. Topla kopel s slano vodo? Poskusite!

Pri vsem tem  ne pozabite na telovadbo, ki je nujna, če želite ohraniti ustrezno obliko in delovanje stopalnih lokov.