Vidite jo na avtobusu – lepa mladenka, za katero se obračajo vse moške glave – ima namreč bujne kodre, ki izgledajo perfektno... Je ravnokar prišla iz frizerskega salona? Vaša prijateljica ima že vrsto let zares sijoče, dolge lase in zdi se, da za pričesko porabi najmanj pol ure dnevno. Ah, ko bi le vi lahko imeli tako čudovito, zdravo in lepo grivo...

 

zdravi lasje

(slikovni vir: http://api.ning.com/)

 

• Zdrava prehrana

Zdrava prehrana – ključ do zdravja, lepote in seveda lepih las! To vsekakor že veste, pa včasih za večerjo namesto jabolka vseeno pojeste celo čokolado... Da bi bili vaši lasje kar se da lepi in sijoči, poskusite krožnik večkrat napolniti z:

Beljakovinami, ki bodo bogate z žveplovimi aminokislinami, kot sta cistein in metionin,
Oligoelementi, kot so železo, cink in žveplo,
Vitamini, predvsem tisti iz skupine B, med katerimi so na prvem mestu vitamini B3, B5, B6 in B8

Pri prehrani bodite dosledni. Stanje se seveda ne bo izboljšlajo, če se boste prvi teden odrekali maščobam, naslednji teden pa boste vase zbasali cel hladilnik!

Živila, ki jih je priporočljivo uživati, če želite lepe in zdrave lase:

Rdeče meso (beljakovine, železo, žveplo)
Leča (beljakovine, železo, cink, vitamina B8 in B5)
Piščančje meso (beljakovine, žveplo, vitamina B8 in B3)
Morski sadeži (beljakovine, železo, cink, žveplo)
Žitarice (železo, cink, vitamini skupine B)


• Ustrezna nega

Pomembno je, da ugotovite, kakšen tip las imate. Skodrani lasje potrebujejo drugačno nego od ravnih. Nekateri lasje so tanki, spet drugi debelejši... Številne ženske se soočajo s prekomernim izpadanjem las, spet druge imajo zeloooo goste lase.
Poskrbite, da boste lase vedno umivali s kvalitetnimi šamponi! Nikoli ne pozabite na regenerator, ki bo vaše lase razvozlal, po umivanju pa bodo tudi mehkejši in bolj svileni.


• Topel zrak? NA-A!

Toplotno obdelovanje las je SMRTNO nevarno – no, skorajda. Če se le da, se izognite sušenju las s sušilcem – to bo vaše lase izsušilo, sčasoma pa se bodo začeli lomiti – v primeru, da morate lase vseeno posušiti, sušilec nastavite na najnižjo temperaturo.

Likalnik in kodralnik za lase uporabljajte le izjemoma: VEDNO, ampak res vedno, lase pred oblikovanjem zaščitite s sprejem za toplotno obdelovanje las.


• Potrpežljivost je lepa čednost

Zapominte si: rezultati ne bodo vidni takoj. Kot pri vsaki stvari, ki nekaj šteje, je tudi tu potrebna potrpežljivost! Počasi se daleč pride – z zdravo prehrano in ustrezno nego seveda J