Dojenčki za rast in razvoj potrebujejo spanec. Starejši ali novorojenček, spanec je ključna komponenta za zdravega in srečnega otroka. Če vaš otrok ne spi dobro je to lahko frustrirajoče za celo družino, kar lahko vodi do zelo nemirnega in utrujenega dojenčka, ki se težje umiri in zaspi. Dlje časa ko vaš otrok potrebuje da zaspi, bolj je oddaljeno tisto blaženo stanje. Za starša je lahko ta začaran krog zelo naporen, zato je dobro razumeti kako določeni hormoni vplivajo na spanec vašega otroka.


Pomanjkanje spanca

dojencek spi

 

Kortizol (poznan kot stresni hormon) je eden izmed hormonov, ki urejajo cikel spanja / bujenja. Drug je melatonin, ki pomaga uravnavati našo notranjo uro. Nivo teh dveh hormonov se spreminja čez dan, pri čemer je raven kortizola najvišja zjutraj, da nas ohranja budne, nivo melatonina pa se viša proti večeru. Melatonin nam pomaga pri umiritvi in pripravi na nočni spanec. Sodelovanje s tema dvema hormonoma vam bo močno olajšalo pripravljanje vašega otroka na spanec, s tem da možgane spodbujate k sproščanju melatonina in zaviranju proizvodnje kortizola.


mama spi z dojenčkom

 

Masaža dojenčka je enostaven način za sodelovanje s tema dvema hormonoma, saj z zmanjševanjem nivoja kortizola in povečevanjem nivoja melatonina pred spanjem dojenčku olajšate pripravo in navajanje na miren spanec.


Naravni nasveti za uspavanje dojenčka

Aromaterapija za dojenčke

-Najboljši način, da preprečite preutrujenost, je ta, da dojenčka navadite na spalno rutino, ki vključuje uspavanje, z istim predvidljivim vzorec vsak večer, čemur rečemo tudi treniranje spanja (glejte naš nasvet: Nežna rutina za čas spanja).

-Vašega otroka vzemite v temno sobo, saj boste s tem zmanjšali nivo vizualnih dražljajev, ki lahko povečajo nivo kortizola pred spanjem.

-Nahranite otroka toliko da se umiri, vendar ne toliko, da dejansko zaspi.

-Prakticirajte otroško aromaterapijo z uporabo Mumma Love Organics Otroškega Aromaterapevtskega čudežnega olja, da dojenčku pomagate pri umiritvi pred spanjem.

-Za uspavanje uporabite beli šum.