Da kislo zelje ni le preprosto živilo, ki ne sme manjkati v nobeni zdravi prehrani, temveč skorajda čudežno deluje na naš organizem, je že dolgo znano.

 kislo zelje

Spoznanja naših babic in prababic so v sodobnem času potrdile tudi znanstvene raziskave in analize kislega zelja in zeljnice. Da je kislo zelje visoko vredno naravno zdravilo, je izročilo, ki se je prenašalo iz roda v rod. Že naši predniki so ga s pridom uporabljali pri različnih boleznih in zdravstvenih tegobah.


Preizkušeno naravno zdravilo v novih spoznanjih
Zaradi razvoja medicine in sintetično pripravljenih zdravil je – kot številna naravna zdravilna sredstva – v pozabo utonila tudi zdravilna moč kislega zelja. Veda o naravnih zdravilih pa v zadnjih desetletjih dobiva vse večji ugled in doživlja pravi preporod. Zaslugo za to imajo mnogi bolniki, ki so sami preizkusili moč naravne medicine in hkrati s spoznavanjem le-te prevzeli nase odgovornost za svoje zdravje. Lahko bi dejali, da naravna medicina pridobiva ugled tudi pri zdravnikih, zato vse bolj upoštevajo njena spoznanja in tradicijo.

Biološka naravna zdravila, med katera štejemo tudi kislo zelje in zeljnico, so spet ‘popularna’ in so pogosto uporabljena pri preprečevanju ali zdravljenju različnih bolezni. Niti pravi zdravilci niti zdravniki nikomur ne svetujejo, naj se ob resnih ali kroničnih obolenjih zanaša le na terapijo in domače zdravljenje z naravnimi sredstvi. Spoznanja o učinkovitosti naravne medicine pa se vse pogosteje uporabljajo pri drobnih vsakodnevnih nevšečnostih, ki jih v začetnih fazah še ne moremo oceniti za resne zdravstvene težave. Takrat posegamo po preizkušenih sredstvih iz domače lekarne in narave. Čeprav smo v sodobnem času zelo odvisni od modernih metod šolske medicine, so prava alternativa pri zdravljenju in lajšanju številnih zdravstvenih težav naravna zdravila, kot sta kislo zelje in zeljnica.


Brez nezaželenega stranskega delovanja
Uporaba kislega zelja je preprosta, hkrati pa je kislo zelje zaradi svoje cene ‘ugodno naravno zdravilo’ in nima nezaželenih stranskih učinkov. Sodobna farmakološka zdravila, ki najpogosteje sicer res odpravijo bolezenske znake, imajo velikokrat tudi stranske učinke. Po eni strani so zaradi svoje moči učinkovita, po drugi pa nam lahko škodijo. Zlasti ob tako čaščenih antibiotikih se razvnemajo burne razprave, saj je človek zaradi njihove lahkomiselne uporabe vse manj splošno odporen proti različnim boleznim. Zaradi prepogoste uporabe se namreč zmanjšuje njihova učinkovitost v boju s posameznimi skupinami bakterij. Ob naravnih zdravilih je neizogibno še dopolnilno zdravljenje z antibiotiki in nasprotno. Bolezen pa bomo laže premagali, če se zavedamo, da se oba načina dopolnjujeta, ne pa izključujeta.


Neagresivno izboljšanje zdravja s kislim zeljem
Kaj hitro se zgodi, da tudi ob najmanjših tegobah preveč pogosto posežemo po udarnih zdravilih, čeprav lahko v bogati naravni lekarni izbiramo med učinkovitimi zdravilnimi pripomočki. Čeprav naravna sredstva niso tako učinkovita in hitra kot klasična farmakološka zdravila, pa blago delujejo na organizem in nikakor niso škodljiva. Ob terapiji z naravnimi zdravili ste lahko brez skrbi, da bi povzročitelji bolezni razvili odpornost proti njim. Ob prvih znakih nahoda ali zvijanju po črevesju je bolje poseči po naravnih sredstvih, kot takoj steči k zdravniku. Če zvišujete svoj prag odpornosti, se vas te nevšečnosti ne bodo lotile, če pa boste uživali tudi veliko kislega zelja in zeljnice, pa se jim boste zlahka izognili. Dobro je opraviti kislo-zeljno kuro, saj boste tako postopno krepili obrambni mehanizem vseh družinskih članov.

Priznani zdravilci in zdravniki, ki so v preteklosti zelje uporabljali v terapevtske namene, so bili večinoma enotnega mnenja, da je zelje dragoceno naravno zdravilo, ki nam ga je podarila narava. Kljub sedanjemu napredku medicine, še zlasti na področjih metod zdravljenja in zdravil, niti belo niti kislo zelje nista izgubila svojega ugleda. Nasprotno, o njuni zdravilnosti se v medicini in zdravilstvu še vedno krešejo različna mnenja, kar je le dokaz več, da je zelje še vedno zelo zanimivo zdravilno sredstvo.

Zelje je najboljše surovo
Večina kapusnic, kislo zelje, belo zelje in zeljnica vsebujejo vrsto različnih bioaktivnih substanc, kot so mineralne snovi, rudnine, primarne biosnovi in vitamini. Predvsem glede koncentracije in kakovosti biosnovi velja le za surovo stanje. Znano je, da belo zelje s fermentacijo ali prevretjem v kislo zelje ne izgubi nobene dragocene biosnovi oziroma se nekatere zdravilne sestavine razvijejo šele v procesu vretja (fermentacije). Prav zaradi tega je kislo zelje tako zelo cenjeno kot dobavitelj nekaterih pomembnih biosnovi. Če želimo kislo zelje uporabljati kot zdravilno sredstvo, ga moramo uživati svežega oziroma kupljenega neposredno iz soda pridelovalca, ne pa pasteriziranega v kozarcih, konzervah ali vakuumskih vrečkah.

Zakaj je zeljnica tako zdrava?
V zeljnici je koncentrirana moč kislega zelja, bogastvo mineralov in vitaminov, ki so se v procesu kisanja svežega zelja izlužili v sok. Edinstvenost zeljnice se še posebej kaže v veliki vsebnosti bakterij mlečne kisline. Svežo zeljnico lahko kupite v trgovini in na tržnicah, še bolje pa je, da jo pripravite kar sami doma, saj je postopek popolnoma preprost.

Priprava zeljnice doma
Za pripravo zeljnice potrebujete sokovnik in kislo zelje (približno 300 g). Kupite sveže kislo zelje na tržnici. Če nimate sokovnika, si pomagajte s čisto laneno krpo in leseno kuhalnico. Kislo zelje položite na krpo, vse štiri konce prevežete v vozel in zavitek obesite nad posodo.

V sredino vozla potisnete kuhalnico in jo vrtite, dokler ne iztisnete vsega soka.

Zeljnico za pitje razredčite z vodo v razmerju 1 : 1. S tem boste omilili izrazito aromo in zelo kisel okus, ki ga marsikdo ne prenese.

Tako pripravljena zeljnica vsebuje več dragocenih snovi kot kupljena. Ker priprava ni zamudna, lahko zeljnico vedno uživate svežo. Znano je tudi, da je zeljnica precej manj škodljiva za prebavila kot sveže kislo zelje: ne napihuje in ne povzroča vetrov. Zato je za ljudi z občutljivejšimi prebavili primernejša kot kislo zelje.

Zdravilno delovanje zeljnice še dodatno okrepimo, če ji dodamo domači jabolčni kis in visoko vreden med. Tako zdravilni napitek po eni strani obogatimo, po drugi pa imamo možnost uživati več različic njegovega okusa.

Z zeljem nad raka
Zelje sodi v sam vrh učinkovitih preprečevalcev raka debelega črevesa. Najverjetneje je razlog za takšno pozitivno učinkovitost pri obrambi človeškega organizma pred nastankom nevarnega tumorja debelega črevesa ravno visoka koncentracija indolov, ki jih zelje vsebuje.
V New Yorku je bila opravljena prva študija na moških, ki je povezala zelje s preprečevanjem raka debelega črevesa.

Rezultati so pokazali, da so tisti, ki so jedli več zelenjave, od tega pretežno zelje, solate in kislo zelje, dejansko imeli manj možnosti, da zbolijo za to hudo boleznijo. Trikrat manjša verjetnost za obolevnost se je pokazala pri osebah, ki so zelje uživale več kot enkrat na teden, v primerjavi s tistimi, ki so ga uživali samo enkrat na mesec ali redkeje. Za polovico zmanjšano tveganje se je izkazalo celo pri tistih, ki so zelje jedli samo enkrat na dva do tri tedne.

Opravljena študija na Univerzi Juta, ki je obsegala 600 ljudi, je ponovno pokazala, da so imeli moški, ki so uživali veliko zelja in cvetače, za 70 odstotkov manj možnosti, da zbolijo za rakom debelega črevesa, kot tisti, ki so zelenjavo izpuščali iz jedilnika.


Dieta s kislim zeljem
Kislo zelje je uporabno živilo tudi pri zmanjševanju odvečne telesne teže. Priporočljiva dieta s kislim zeljem svetuje naslednje:

- Na tešče popijte kozarec zeljnice. To bo pospešilo vašo prebavo in spodbudilo presnovo.

- Pred obroki si privoščite nekaj grižljajev presnega kislega zelja. S tem boste spodbudili prebavo in potešili lakoto. Ob obroku boste tako zanesljivo pojedli manj.

- Kuhajte dietno hrano s kislim zeljem. Vsakih nekaj dni naj bo na mizi obrok kislega zelja, ki je lahko pripravljen na različne načine.

- Če vas med obroki pogosto muči lakota, si dovolite prigrizek s kislim zeljem, sadjem, jogurtom. To ustreza večini ljudi, nasiti in ima hkrati malo kalorij.

Zaradi vseh pozitivnih lastnosti, ki jih ima kislo zelje na naš organizem, le poskrbite, da bo kislo zelje stalnica na vaših mizah, ne le v zimskem času.