Razsajajo gripa in razna prehladna obolenja, vrtci in šole so napol prazni in mame vsake jutro zaskrbljeno tipajo čela (do včeraj še zdravih) otrok, da bi ugotovile, ali bo obležal tudi njihov malček. In ko se bolezen začne, teče iz nosa, praska v grlu, boli glava in kuha vročina.

Takrat pa je treba k zdravniku, po zdravila, ki bodo olajšala bolečine in skrajšala bolezen. A kaj storiti, če malček ali pač že šolar na vse pretege zavrača zdravila in noče pogoltniti tablete? Kako ga prepričati, da je zdravila nujno treba jemati?

 

ko-moramo-otroku-dati-zdravilo

Za nekatere otroke je jemanje zdravil - tablet, pa tudi sirupov - prava nočna mora. Sirup pristane v pljunku na tleh, tablete pa naletijo na prepreko v obliki neprepustno zaprtih ust. Zakaj je tako? Ko je otrok bolan, pravijo strokovnjaki, zavrača vsako zahtevo in poseg v svoje telo. Poleg tega so tablete grenke, dodatki, ki jih dodajajo sirupom za boljši okus, pa prav tako niso najboljši.

Kako torej prepričati otroka v različnih starostnih obdobjih, da bo vzel zdravilo?

1. Razložite otroku, kako mu bo zdravilo pomagalo ozdraveti. Majhnim otrokom lahko na primer rečete: »Zdravilo ti bo pomagalo, da se boš bolje počutil in boš lahko šel na igrišče.« Lahko tudi poudarite, kaj je zdravilo že naredilo: »A vidiš, kako si spal vso noč in se nisi zbujal od bolečin?«

2. Če zdravnik dovoli, izboljšajte okus zdravila. Sirup vlijte v pomarančni sok, a prej vprašajte v lekarni, ali to ne bo vplivalo na učinkovanje zdravila.

3. Otroku dajte zdravilo vedno ob isti uri in na istem kraju. Naj jemanje zdravil postane obred, ki ga pospremi še zvezdica ali nalepka. Otrok naj jo vsakič nariše ali nalepi na list, obešen v otroški sobi, in tako bo imel pregled na tem, kolikokrat je že vzel zdravilo in kolikokrat ga še mora.

4. Ponudite več možnosti. Zdravilo je ob predpisani uri pač treba vzeti, a skoraj o vsem, kar spremlja ta obred, lahko odloča otrok. Ponudite mu možnost izbire, da bo imel občutek nadzora: »Boš tableto poplaknil s pomarančnim ali jagodnim sokom? Boš sirup vzel, preden se oblečeš ali potem?«  

5. Ne uporabljajte fizične sile! Če edino z njo lahko vsilite otroku zdravilo, je nekaj narobe z vami, ne z otrokom. Posvetujte se z zdravnikom!

6. Razložite otroku posledice. Če noče vzeti zdravila, mu povejte, kaj to pomeni: »Vidim, da boš rajši ostal doma, kot pa da bi vzel zdravilo in šel na igrišče.«

7. Če se otrok še vedno upira, naredite premor. Počakajte pet minut in potem poskusite otroka znova prepričati, kako pomembno je, da vzame zdravilo.

8. Pokličite pomoč. Naj vaš mož, mama ali kateri od odraslih v bližini nadaljuje pogajanje. Morda bo uspešnejši kot vi, ki ste že povsem na koncu z živci.

Strategije prepričevanja po letih

Od 0 do 2 leti

Dojenčki in malčki še ne razumejo, zakaj morajo vzeti zdravilo, razumejo pa vaš ton glasu. Naj poteka odmerjanje in uživanje zdravil hitro, še posebej všeč pa so malčkom obredi, ki spremljajo ta postopek - na primer pravljica, pesmica. Naj malček najprej zdravilo da bolnemu medvedku, potem pa še sebi.

Od 2 do 5 let

Predšolski otroci radi izbirajo med različnimi možnostmi in so zadovoljni, kadar imajo občutek, da se lahko sami odločajo. Ponudite mu, da bo po zaužitju tablete lahko spil jabolčni sok ali jagodni sok; da si bo lahko ogledal risanko ali poslušal pravljico.

Od 5 do 11 let

Možnost izbire je še vedno pomembna, opcije pa so lahko širše. Otroci že razumejo, da morajo vzeti zdravilo, ker so bolni. Lahko pa jih aktivneje vključite v zdravljenje. Pogosteje bo treba vzeti tudi premor, kadar so pogajanja neuspešna, in dati otroku možnost, da premisli o svojem obnašanju in posledicah.

12 let in več

Zdaj je otrok že sposoben prevzeti odgovornost za svoje zdravje. Če ima težave z izpolnjevanjem ukazov, ga opozorite na posledice. Ne grozite mu, da ne bo smel v kino, ker je pozabil vzeti zdravilo, ampak mu povejte, da to kaže, da še ni zrel za nekatere samostojne odločitve, zato boste še vedno morali odločati vi namesto njega. Ponavadi zaleže.