SESTAVINE ZA 2 OSEBI:
Za juho: 300 g korenja, 1 žlica prečiščenega masla, približno 1 l čiste zelenjavne juhe, 4 do 5 žlic sladke smetane, po ščepec kajenskega popra, praška za kari in soli in po želji 1 žlica limoninega soka. Za jušne vložke: 1 rezina kruha za opekanje (toast), 1 žlička surovega masla, zeliščna soli, 5 žlic sladke smetane, 1 žlica sadnega žganja in malo drobnjaka.

 Korenčkova juha

 

Korenje olupimo, operemo in narežemo na koščke. Prečiščeno maslo segrejemo in na vročem 3 minute pražimo korenje. Prilijemo samo toliko zelenjavne juhe, da korenje ravno pokrije. Približno 10 minut pokrito dušimo na šibki vročini. Ko je korenje mehko, vse skupaj obdelamo s paličnim mešalnikom in medtem prilijemo še toliko zelenjavne juhe, da bo juha kremna, a ne preredka. Juhi primešamo smetano, kajenski poper, prašek za kari in sol, po želji pa tudi limonin sok.

Rezino kruha narežemo na majhne kocke. V ponvici segrejemo maslo in kocke na njem rjavo opražimo. Potresemo jih z zeliščno soljo in vzamemo iz ponvice. Smetano napol stepemo in začinimo s sadnim žganjem. Drobnjak oplaknemo, temeljito otresemo in nastrižemo na kratke koščke. Juho razdelimo v skodelici in damo na vrh smetano, krušne kocke in drobnjak.