Mamin naravni nagon je, da crklja in boža svojega dojenčka. Vključevanje masaže v dnevo rutino vašega dojenčka je lahko koristno tako za vas kot dojenčka. Masiranje vašega dojenčka vama nudi poseben čas, ko se lahko skupaj sprostita in preživita čas skupaj. 

veseli dojenček masaža

Različne kulture so izvajale masažo na svojih dojenčkih več sto let. Te kulture, kot so Nepal, Malezija in Indija, še vedno prepoznavajo pomembnost masaže pri ohranjanju zdravja in blagodejnega občutka tako matere kot otroka.
Masaže dojenčka so prišle v zahodno kultura okoli leta 1970, ko so zdravstveni delavci začeli spoznavati koristi, ki jih lahko prinese masaža. Otroci za preživetje potrebujejo dotik. Koristi, ki jih dokazujejo raziskave o masažah dojenčkov kažejo na pozitivne dolgoročne učinki na zdravje, rast in razvoj otroka.

Fizične koristi:

Dojenčki se rodijo z nerazvitim prebavnim sistemom. Da se prebavni trakt popolnoma razvije traja približno 3 mesece. To morda pojasni nenadno izginotje kolike, ko otrok doseže to starost. Masaža koristi vašemu otroku s spodbujanjem prebavnega trakta in mu pomaga pri razčlembi ujetega zraka v dojenčkovem trebuščku. Masaža pomaga sprostiti mišice, s tem pa jim pomaga pri oblikovanju in razvoju. Prav tako pomaga pri stimulaciji debelega čreva, kar pomaga premikanju celega črevesja, saj lahko zaprtje dojenčku povzroča hude bolečine in nelagodje. Masaža pomaga pri lajšanju teh bolečin in zaprtju. 

Masaža pomaga pri prekrvavitvi dojenčka, saj poveča obtok kisika in hranil po celem telesu.

Masaža spodbudi rast in prehrano notranjih organov.

Masaža lahko koristi dojenčkom z nizko porodno težo, saj z njo hitreje pridobiva težko. Masaža prav tako pomaga pri povečanju apetita, spodbuja pa tudi sprostitev encimov, ki prebavljajo hrano, zato da se lahko ta absorbira. S tem je dojenček bolj sit dalj časa, pomaga pa tudi pri daljšem spancu ponoči.

Masaža poveča bolj polno in globoko dihanje, s tem pa poveča vsebnost kisika in pospeši krvni obtok. To okrepi dojenčkov imunski sistem.

Dotik je enako pomemben kot vitamini, minerali in proteini. Je ključen za zdravo rast in razvoj vašega otroka. Tisti dojenčki, ki so prikrajšani za dotike, se tudi se slabše razvijajo.

Redna masaža spodbuja tvorbo rastnih hormonov v hipofizi.  

Ko se mišice sprostijo, vpijejo veliko krvi, ob krčenju pa pomagajo črpati kri nazaj do srca. To pomaga pri dojenčkovi prekrvavitvi in je zelo pomembno za novorojenčka, saj je, preden se razvije prekrvavitveni sistem, pogostokrat hladen.

Ko se mišice sprostijo, dovolijo prosto premikanje sklepov v telesu. Masaža dojenčka spodbuja sprostitev mišic in fleksibilnost sklepov. To dojenčku pomaga pri osvojitvi široke palete gibov, to pa sprosti napetost, ki lahko povzroči fizično nelagodje.

Masaža in gibanje spodbujata pretok limfne tekočine in izboljšata odpornost telesa na okužbe.

Pomaga pri sprostitvi, s tem pa omogoča boljši spanec.

Masaža dojenčka lahko pomaga pri zdravljenju specifičnih problemov, ki se pojavljajo v otroštvu, kot so zaprtje, vnetje sluznice, prebavne težave, nemiren spanec, bolečine v ušesu in izguba zob. 

 

mama doji dojenčka

Koristi za vas:

 

Masaža vašega dojenčka poveča izločanje prolaktina, ki je ključen za proizvodnjo mleka. Torej da materi boljše možnosti za uspešno dojenje.

Razmerje med staršem in otrokom se okrepi, saj bo tem nastaja oksitocin »ljubezenski hormon« ali »hormon sreče«.

Masaža igra pomembno vlogo tudi pri spoznavanju in razumevanju otroka.

Očetje lahko prav tako masirajo svoje dojenčke, s tem pa otroka naučiho, da jim lahko tudi oče nudi fizično in čustveno podporo. Z masažo lahko zelo okrepimo vez med očetom in otrokom.


Dolgo pred otrokovo prvo besedo, ali pred odgovarjanjem s pogledom ali zvokom, otrok komunicira in poskuša razumeti svet preko dotika. Moč dotika, ki pomiri in potolaži je materi nagonska. Če otrok joče ali pa je nemiren, ga pocarkljamo ali pobožamo. Ljubeča masaža vašega dojenčka je podaljšek materinega naravnega nagona po skrbi za svojega otroka.