Včasih rok ni naveden, to pa ne pomeni, da ima ta izdelek neomejeno trajnost. Povprečni rok trajanja kozmetičnih proizvodov je 30 mesecev.  Na življensko dobo kozmetičnega proizvoda pa ne vpliva le rok uporabnosti ampak tudi drugi dejavniki. Ko je izdelek enkrat odprt in že uporabljen, se njegova življenska doba skrajša, za koliko se skrajša, pa je odvisno od večih dejavnikov:

kozmeticni proizvodi

- Več vode ko izdelek vsebuje, hitreje pokvarljiv je. Voda je ugodno okolje za razvoj bakterij, zato so prav toniki in kreme najbolj občutljivi proizvodi in se najhitreje pokvarijo.
- Kreme in drugi kozmetični proizvodi v tubi imajo daljši rok trajanja, saj skozi majhno odprtino v tubo prodre manj bakterij.
- Idealna temperatura za shranjujevanje kozmetike je 18 st.C. Vedno vlažna in topla kopalnica je torej prav najslabša izbira za skladiščenje kozmetike.


Življenjska doba odprtih kozmetičnih proizvodov 

Če se držimo zgoraj navedenih pravil imajo proizvodi po odprtju naslednjo življensko dobo:

- Krema za obraz: 6-12 mesecev
- Tekoči puder: približno 1 leto
- Senčila za oči, rdečila za ustnice in obraz: 2 leti
- Barvice za oči: 3 leta
- Maske za obraz: 1 do 2 leti
- Losjoni in kreme za telo: 6 mesecev
- Maskara in eyliner: 6 mesecev
- Kreme za sončenje, parfumi, lak za nohte in puder v kamnu: 1 leto
- Sredstva za čiščenje kože in geli za tuširanje: 2 leti
- Večina dekorativne kozmetike: tudi do 3 leta 

Obstajajo pa tudi kozmetični proizvodi, ki imajo neomejen rok uporabnosti. To so tisti proizvodi, ki ne morejo v stik z vlago. Npr. Deodoranti, laki za lase, mila in puder v kamnu.