Matcha je posebna vrsta japonskega zelenega čaja. Japonci ga pijejo ob posebnih priložnostih, kjer ga pripravljajo na tradicionalen način. To namreč ni čaj v obliki kot smo vajeni, ampak so zeleni lističi čaja zmleti v zelen prah. Matcha čaj bi lahko poimenovali kar zeleno zlato, tako bogata je njegova antioksidativna moč. Le to dosežejo tako, da liste čajevca pokrijejo nekaj tednov pred koncem obiranja. Listi čajevca ostanejo mladi, vsebujejo veliko klorofila in aminokislin. Zaradi zapletenega načina pridelave in predelave je ekološki matcha čaj tudi dražji od ostalih zelenih čajev. Poskusite bio zeleni čaj matcha OASIS iz Japonske – sedaj po neverjetni akcijski ceni.

 
zeleni caj matcha

Pri pripravi čaja matcha zaužijemo cele liste in ne samo ekstrakta iz listov. S tem zaužijemo veliko večjo količino antioksidantov.

 

Priprava čaja matcha

Za kvalitetno pripravo potrebujemo metlico iz bambusa, ki je posebej namenjena pripravi matcha čaja. Z njo ga bomo zmešali. Vodo zavremo in jo ohladimo na cca 60°C (nekateri priporočajo 70 – 80°C). V skodelico damo približno 1 malo žličko matcha čaja oz. po lastnem okusu. Z vodo prelijemo in z bambusovo metlico močno mešamo v obliki črke W, da nastanejo pene in se čaj raztopi. Čaj je intenzivne zelene barve, ki ima specifično aromo in okus.

Matcha čaj lahko ponudimo ob posebnih priložnostih ali prijetnih večerih, ob kosilu ali kar tako. Poleg zdravilnega napitka pa ga lahko dodate tudi v sladice ali druge jedi. Možnosti je ogromno. Poskusite in se poigrajte. Navdušil vas bo.

 

Recept: Čokoladni kolač z matcha čajem

Sestavine:

200g bio temne čokolade 

180g masla

80g bio sladkorja v prahu 

4 jajca

80g bio pirine moke 

1 žlička vinskega kamna (pecilnega praška brez fosfatov)

2 žlici bio matcha čaja 

15g mletih pistacij

 

Čokolado nalomite na kose in jo stopite z mešanjem v posodi nad paro. Ohladite. Maslo in sladkor penasto zmešajte. Dodajte jajca posamično in jih dobro razmešajte. Med mešanjem počasi vlivajte čokolado. V moko vmešajte pecilni prašek in 1 žlico matcha čaja. Vse skupaj vmešajte v maso.

V namazan in pomokan okrogli pekač (premer 24 cm) vlijte čokoladno maso in pecite v naprej ogreti pečici na 180 °C okoli 25-30 minut. Preverite z zobotrebcem, kdaj je pečeno. Ko je kolač pečen, ugasnite pečico in odprite vrata pečice za 1/3. Kolač pustite še 5 minut v pečici. Potem ga vzemite iz pečice, pustite v pekaču še 5 minut. Nato ga dajte iz pekača na rešetko, da se ohladi do konca. Zmešajte zmlete pistacije in 1 žlico matche ter posujte po kolaču.