SESTAVINE ZA 4 OSEBE:
450 g žemelj (približno 9 kosov) od prejšnjega dne, 350 ml mleka, 1/2 šopka peteršilja, 8 šalotk (približno 250 g), 30 g masla, 3 jajca, sveže zmlet poper, sol, po potrebi fine drobtine, 1 kg šampinjonov, 6 žlic sončničnega olja, 3 stroki česna, 200 ml čiste zelenjavne juhe, 250 ml smetane za kuhanje in 1 žlica sojine omake.

 

Žemlje narežemo na zelo tanke rezinice in jih stresemo v skledo. Mleko pogrejemo in zlijemo na žemlje. Maso temeljito zmešamo, pokrijemo in pustimo 30 minut počivati. Peteršilj oplaknemo, do suhega popivnamo, listke posmukamo s stebelc in drobno sesekljamo. 2 šalotki olupimo in drobno sesekljamo. V majhni kozici segrejemo maslo in na njem kratek čas pražimo sesekljani šalotki in peteršilj; ves čas mešamo. Mešanico dodamo kruhovi masi. Jajca ubijemo, razžvrkljamo in zlijemo poleg. Dodamo še poper in zravnano žličko soli ter vse skupaj obdelamo v gladko maso. Kruh mora biti tako prepojen, da skorjic sploh ni več opaziti. Maso pokrijemo in pustimo 15 minut počivati. Če je zelo mehka, vgnetemo vanjo 2 do 3 žlice finih drobtin.

Preostalih 6 šalotk olupimo in po dolgem razrežemo na četrtine. Šampinjone očistimo in razrežemo na polovice ali četrtine, odvisno od velikosti. V veliki ponvi segrejemo 1 žlico olja, na njem opečemo šalotke in jih s penovko spet poberemo iz ponve. Vanjo prilijemo preostalih 5 žlic olja, ga segrejemo in na njem po obrokih opečemo šampinjone. Nazadnje vse šampinjone in šalotke znova stresemo v ponev. Česen olupimo in stisnemo poleg. Prilijemo juho in smetano in 15 minut kuhamo na šibki vročini. Vmes občasno premešamo.

Zavremo veliko vode in jo posolimo. Iz kruhove mase z mokrimi rokami oblikujemo 8 cmokov. Vložimo jih v krop in na šibki vročini kuhamo približno 20 minut. Gobe v smetani začinimo s sojino omako, poskusimo in po potrebi dosolimo in dopopramo. Ponudimo s cmoki. Tudi ta obed ne bo teknil samo vegetarijancem.