Morda ste tudi vi med tistimi starši, ki so kar naenkrat ugotovili, da je njihov dojenček skorajda čez noč prerasel otroško posteljico in sedaj že potrebuje svojo novo sobo, v katero sodi nova postelja, nove omare, nova pisalna miza, stol … Pa ste se na nov izdatek pripravili?

nova soba

 

Če ste se pripravili, potem ste verjetno že od rojstva vašega sončka redno del dohodka nalagali bodisi v banko ali pa v katerokoli drugo obliko naložbe. Vaša edina skrb je, da skupaj s svojim sončkom izberete zanj primerno sobico, saj je kupček denarja že pripravljen. Zato si lahko za dobro odločitev in vztrajnost le čestitate in  varčevanje nadaljujete, saj bo vaš sonček še naprej rasel in njegove potrebe bodo le še večje.


In kaj, če kupčka niste pripravili? Potem vam ne preostane drugega, kot da misel na novo sobo opustite ali pa si denar izposodite pri starših, banki … Seveda pa se morate vprašati, kolikšna bo cena za kupček, ki ga potrebujete. 
Če ste se odločili za kredit v banki, potem najprej premislite, kako visok je lahko obrok, da boste kredit lahko brez težav vračali, in čemu se boste zaradi tega odrekli.  Ne pozabite, da do sedaj niste uspeli ničesar privarčevati. Morda je tudi pravi čas, da preverite svoje izdatke in ugotovite, koliko je bilo med njimi takih, ki bi jih brez težav lahko opustili.


Ko ste v banki dobili informacijo o možni višini kredita in stroških, ki bodo z najemom kredita povezani, se odpravite v trgovino in preverite, ali bo znesek zadostoval za nakup pohištva. Če se cena pohištva ujema z vašim načrtom, potem vam ne preostane drugega, kot da se ponovno odpravite v banko in si priskrbite sredstva, ki vam jih bo banka nakazala na vaš osebni račun. Zato prodajalca ne pozabite povprašati tudi o višini popusta za gotovinski nakup.
Da pa bi v bodoče bili na take izdatke pripravljeni, vam predlagamo, da istočasno ob najemu kredita sklenete tudi postopno varčevanje z minimalnim zneskom, na primer 20,00 EUR oz. Toliko, kot lahko. Če je le možno, poravnavajte mesečno obveznost za kredit in varčevanje kar prek trajnega naloga, najbolje takoj po plači. In ker se boste na nižji razpoložljivi dohodek zaradi kredita počasi navadili, predlagamo, da po poteku kredita povišate trajni nalog za varčevanje na znesek kot ste ga bili vajeni. Tako si boste sami ustvarili tisti potrebni kupček, ki ga boste za svojega sončka z leti še potrebovali. Poleg tega pa banki ne bo potrebno plačevati obresti za kredit in tudi plačilu stroškov za odobritev kredita se boste izognili. Seveda ne pozabite, da boste za vaše vztrajno varčevanje nagrajeni tudi z obrestmi. Se vam ne zdi, da so to dobri razlogi, da tudi vi začnete varčevati?
Tako. Naš sonček je dobil novo sobo, ki jo je potreboval. Če ste vi zaradi tega spremenili tudi svoje navade glede varčevanja, pa še toliko bolje. Zato bodite vztrajni in naj vaš kupček lepo raste. Saj veste, ko je denar na kupčku, ga ni težko porabiti, veliko teže je kupček ustvariti.