Začetki manikire segajo 5000 let nazaj v Indijo. Kot lak za nohte so uporabljali kano. Pred 3000 leti so na kitajski imeli že neke vrste lakov za nohte. Lak je prikazoval socialni status osebe, kot tudi dolžina nohtov. Vdova cesarica kitajske je imela vedno zelo dolge nohte. V obdobju dinastije MING so bili najbolj elitni črni in rdeči nohti. Takšna praksa barve in dolžina nohtov sta določala mesto v družbi, ker je bilo uporabljeno tudi v starem Egiptu. V Egiptu so imeli na razpolago rdeče barve. Kleopatra je imela vedno športno temno-rdečo barvo, kraljica Nefretiti pa rubinasto rdeče barve.

lak za nohte

Roke so:
– odraz naše negovanosti
– zrcalo človeka
– v komunikaciji imajo izreden pomen
– izdajajo našo starost

Roke so zelo obremenjene saj so izpostavljene najrazličnejšem delu, vročini in mrazu, čistilom in drugim sredstvom kateri škodujejo rokam in nohtom. Pomembna je skrbna nega in zaščita rok. Lepi nohti naredijo žensko šarmantno in očarljivo. Po navadi lepi nohti niso prirojeni, temveč jih je treba skrbno negovati že od malega.

Laki za nohte so SUSPENZIJE.
Delce ločimo s prostim očesom ali s svetlobnim mikroskopom. Pri filtriranju ločimo posamezne faze. Notranja faza je v zunanji netopna in notranjo fazo predstavljajo trdni delci (pigmenti). Zunanja faza pa je tekočina ali gel (lahkohlapna topila).

Laki za nohte so fizikalno nestabilni (pogosto gre za reverzibilno nestabilnost, to pomeni, da je takšna nestabilnost povratna):
– flotacija (je fizikalna nestabilnost, pri kateri delci plavajo na površini)
– sedimentacija (je fizikalna nestabilnost, pri kateri se delci usedajo)
Pred uporabo jih je potrebno vedno PRETRESTI!

Lastnosti dobrega laka za nohte:
– z lahkoto ga nanašamo
– dobro prekriva
– hitro se suši in strdi
– nastali film mora imeti visok sijaj, primerno trdnost, prožnost in dobro oprijemljivost


Nepoškodovan naj bi ostal 4-5 dni. Laki so različnih barv, lahko so kremnega ali bisernega videza, prozorni ali polprosojni. Lahko razen pigmenta vsebujejo tudi bleščice ali kakšne večje delce kot so velike bleščice ali okraski (zvezdice, pikice, kroglice, srčki…). Letos so bili zelo moderni laki z NEON odtenki. V jesenskem in zimskem času pa se bodo nosile tudi PASTELNE barve od pastelno modre, zelene, roza, vijolične… in pa tudi NUDE oddtenki. Še zmeraj pa so moderni tudi MAT nohtki.

Ste vedeli?
– Laka za nohte ni priporočljivo odstranjevati več kot dvakrat na teden, saj se nohti lahko izsušijo.
– Nohte razvajajte z olivnim oljem, če so krhki
– Rumeno obarvani nohti so posledica lakov intenzivnih ali zelo živahnih barv brez uporabe podlaka. Rumeno obarvanost nohtov lahko odstranite z pasto, ki jo pripravite z mešanico vode in pecilnega praška. Z mešanico podrgnite po nohtih ali jih za pet minut namočite v toplo vodo, v katero ste stisnili četrtino limone.
– Pred lakiranjem vedno uporabite podlak!
– Lake za nohte hranite na hladnem, ker drugače, na soncu lahko postanejo gosti.