Največjo vrednost in zastopanost imajo fosfolipidi. Komercialno je na voljo v zelo čisti obliki kot dodatek hrani in v medicinske namene. V telesu se za potrebe organizma proizvaja v jetrih. Nujno potreben je za izgradnjo celic, saj predstavlja osnovni gradnik celične membrane. Ščiti celice pred oksidacijo in je v veliki meri osnova zaščite možgan.

Lecitin

Kot dodatek k prehrani. Ponavadi je to mešanica olj in fosfolipidov, katerih razmerje je odvisno od surovine. Največkrat se uporablja ekstrakcije sojinih semen. 

1200 mg sojinega lecitin vsebuje:
- 180 mg fosfatidil holina (V medicini se uporablja kot zdravilo za raztapljanje maščobnih kapljic pri mastni emboliji, zniževanje maščob v krvi in za zdravljenje zamaščenosti jeter. V estetski kirurgiji pa je osnovni preparat pri injekcijski lipolizi. 
Z metodo vbrizgavanja fosfatidil holina na določena izbrana mesta sprožijo razgradnji maščov. 
- 156 mg fosfatidil etanol amina
- 120 mg fosfatidil indositola 
Zaradi možnosti pojava alergij na sojo in njene proizvode, pa velikokrat naletimo tudi na lecitin iz semen sončnic. Pridobivajo ga tudi iz jajčnega rumenjaka

Delovanje:
- Pospeši razgradnjo maščob in preprečuje njihovo nalaganje v jetrih.
- Znižuje raven holesterola in trigliceridov v krvi. Holesterol pretvori v bolj topno obliko, ki se kasneje lažje izloči.
- Izboljša emulzifikacijo maščob, zato ga uporabljajo kot dodatek v prehrambenih izdelkih.

Na seznamu surovin proizvoda ga najdemo kot:
- Lecitin
- Emulgator lecitin
- Emulgator mono in diglicerid (E 471)
- Emulgatorji: E 322, E 472, E 472b in E 472e (E 475)