Le redkokje so poletja tako vroča kot v Španiji, zato ni čudno, da se tam že stoletja hladijo z ledenimi juhami. Ledene juhe so dobrodošla popestritev jedilnika in idealna hrana za vroče dni. Njihova priprava je preprosta, sestavine lahko dostopne in predvsem zdrave. Vaše telo vam bo hvaležno za dodatno tekočino, vitamine, minerale in soli.

 

ledene juhe

 

Bela česnova juha – ‘sopa de ajo blanco’

Čas priprave: 15 minut

Sestavine za 4 osebe:
150 g mandljev
1 en dan stara žemlja ali dva kosa belega kruha
3 stroki česna
5 žlic olivnega olja
3 žlice kisa iz šerija (ali belega balzamičnega kisa)
20 jagod belega grozdja brez pečk (po želji)
sol in poper

Zavrite pol litra vode, vanjo vložite mandlje in jih pustite stati približno 1 minuto. Nato jih odcedite, oplaknite s hladno vodo, olupite in osušite. 
Olupite česen. Žemljo prelijte s 250 do 500 ml vode in pustite, da se namoči. 
V sekljalniku zmeljite česen in mandlje. Žemljo poberite iz vode, ožmite, natrgajte in dodajte v mešalnik. Dodajte še žličko soli, grozdne jagode in kis ter zmeljite v gladko zmes. Med delovanjem aparata nato počasi, v tankem curku, prilijte najprej olivno olje, nato pa še približno 800 ml hladne vode. Juho precedite v posodo, po okusu še dodatno začinite s soljo, poprom, oljem in kisom (naj bo kar pikantna), zaprite in za najmanj 2 do 3 ure (najbolje pa čez noč) postavite v hladilnik. Postrezite v ohlajenih skledicah ali kozarcih in po želji okrasite z grozdnimi jagodami.

Na hitro lahko juho ohladite tako, da skledo z juho za 10 minut položite v večjo skledo, napolnjeno z mešanico vode in ledu.Hladna juha iz melone – ‘sopa fria de melon’

Čas priprave: 10 minut

Sestavine za 4 osebe
1/2 melone z zelenim mesom
1 večja kumara
250 ml navadnega jogurta z manj maščobe
3 žlice belega kisa
sol

Meloni odstranite semenje, jo olupite in narežite na večje kocke. Olupite kumaro, jo po dolgem prerežite in ji odstranite semenje. Odrežite 4 rezine in jih prihranite za okras, preostalo pa narežite na večje kocke. 
V multipraktiku ali blenderju gladko zmeljite melono, kumaro, jogurt in kis. Solite po okusu in temeljito ohladite. Ohlajeno juho premešajte, nalijte v skodelice in okrasite s prihranjenimi rezinami kumare. 


Hladna juha iz paradižnika, pomaranč in malin – ‘sopa fría de tomate, naranja y frambuesa’


Čas priprave: 30 minut

Sestavine za 6 oseb
1 kg zrelih paradižnikov
250 g malin
1/2 večje rdeče paprike
400 ml pomarančnega soka
200 ml vode
3 žlice kisa iz šerija (ali belega balzamičnega kisa) 
100 ml olivnega olja
1 žlička soli

V paradižnike zarežite križ, jih poparite in nato olupite. Razrežite jih na četrtine in odstranite semenje. Papriko očistite in narežite na večje kose. Oboje stresite v skledo. Maline oprhajte, nekaj jih prihranite za okras, preostale pa dodajte v skledo (ne v kovinsko). Dodajte še pomarančni sok, kis, olje in sol ter premešajte. Mešanico zmeljite s paličnim mešalnikom ali blenderjem. 
Juho precedite in za najmanj eno uro postavite v hladilnik. Preden jo ponudite, jo temeljito premešajte, nalijte v skledice in okrasite s prihranjenimi malinami.

Če želite z juho takoj postreči, jo postrezite kot pijačo. Nalijte jo v kozarce, polne ledu, in okrasite z malinami.

Več receptov najdete v aktualni številki revije.